/ БГНЕС
Великобритания се стреми да се възползва от Брекзит
"Обединеното кралство няма да жертва качеството заради бързината при договарянето на сделки за свободна търговия след Брекзит", това заяви министър-председателят Риши Сунак.

Великобритания се стреми да се възползва от Брекзит, за да сключи международни сделки, и при управлението на Борис Джонсън изтъкваше множество споразумения с държави извън Европейския съюз.

Тази седмица обаче бившият министър на околната среда Джордж Юстис заяви, че сделката на страната с Австралия, сключена миналата година от предшественичката на Сунак с кратък мандат Лиз Тръс, "е дала твърде много за твърде малко в замяна".

Той също така заяви, че Тръс, която по това време беше министър на търговията, е поставила "произволни цели" за сключване на сделката.

Сунак заяви пред депутатите, че ще се съгласи на сделки само ако смята, че те си заслужават, след като е обсъдил въпроса със световните лидери на срещата на върха на Г-20 в Бали тази седмица.

"Срещнах се с индийския министър-председател Нарендра Моди, където направихме преглед на напредъка по нашето предстоящо ССТ (споразумение за свободна търговия)", заяви Сунак пред Камарата на общините.

Той заяви, че е обсъдил и присъединяването на Великобритания към CPTPP (Всеобхватно и прогресивно споразумение за транстихоокеанско партньорство) с министър-председателите на Япония, Канада и Австралия.

"Когато става въпрос за търговски сделки, с когото и да са те, това, което няма да направя, е да жертвам качеството заради бързината", каза Сунак. 

"Важно е да отделим време, за да сключим правилно търговските сделки", добави той.

Все пак Сунак заяви, че "сред лидерите на страните от CPTPP е имало невероятно вълнение" относно потенциалното присъединяване на Обединеното кралство и че "ще продължим да приключваме тези преговори възможно най-бързо".

Миналата година Великобритания официално подаде заявление за присъединяване към CPTPP, чиито 11 членове формират 13,4% от световния БВП.

В момента се водят преговори с Индия за двустранно споразумение, въпреки че в правителството на Великобритания има известни разногласия относно това колко визи ще предложи Лондон на индийските граждани като част от споразумението.

Но перспективите за скорошно сключване на сделка със САЩ изглежда не съществуват предвид настоящата политическа ситуация във Вашингтон, като вместо това Лондон се фокусира върху сделки с отделни американски щати.
БГНЕС