Риши Сунак
Риши Сунак / БГНЕС
Британският премиер Риши Сунак обяви днес, че ще участва в конференцията на ООН за изменението на климата, като промени първоначалното си решение да не отиде поради "неотложни вътрешни ангажименти".

"Няма дългосрочен просперитет без действия по отношение на изменението на климата. Няма енергия без инвестиции във възобновяеми енергийни източници", написа той в Twitter.

"Ето защо ще присъствам на @COP27P следващата седмица: за да изпълня наследството на Глазгоу за изграждане на сигурно и устойчиво бъдеще."

Първоначалното решение на Сунак да не присъства на събирането в курорта Шарм ел-Шейх на Червено море предизвика гнева на активисти за опазване на околната среда.

Но във вторник се загатна за обрат, когато неговият говорител заяви, че решението се "преразглежда", особено след информацията, че Борис Джонсън ще присъства.

Джонсън, който беше домакин на миналогодишната среща COP26 в Глазгоу, потвърди във вторник вечерта, че ще бъде в Египет, след като получи покана от домакините.

Това накара много политически коментатори да заключат, че Сунак ще бъде принуден да отиде, за да не бъде изпреварен от противоречивия си предшественик.
Между двамата има напрежение, откакто Сунак предизвика падането на Джонсън, напускайки през юли поста си на финансов министър.

Джонсън обвини Сунак, че е предизвикал оставката на десетки други членове на правителството, и подкрепи Лиз Тръс в надпреварата за неговото място.

Краткотрайният мандат на Тръс на Даунинг стрийт приключи миналия месец след само 49 дни, през които необезпечените от нея данъчни съкращения предизвикаха сътресения на финансовите пазари.

Назначеният на 25 октомври Сунак трябва да разчисти фискалната каша, но според активисти не бива да се жертва околната среда.

По време на своя мандат Джонсън се застъпваше за възобновяемата енергия като ключ към по-екологична икономика на Обединеното кралство и стремежа му да постигне нулеви нетни въглеродни емисии до 2050 г.

Единственият депутат от Зелената партия в британския парламент Каролин Лукас нарече изявлението на Сунак "пискливо обръщане на посоката".

"Каква нелепа грешна стъпка на световната сцена", написа тя в Туитър. "Нека това му бъде за урок - лидерството в областта на климата има значение.

"Сега той спешно трябва да увеличи амбицията на Обединеното кралство по отношение на целите за намаляване на емисиите и да плати това, което дължим на световните фондове за климата", се казва още в туита.
БГНЕС, АФП