Новият лидер на управляващата Консервативна партия на Великобритания Риши Сунак официално стана 57-ия министър-председател на Великобритания и трети за тази година. Tой проведе аудиенция при крал Чарлз III.
 

Риши Сунак
Guliver/Getty Images

На 42 г. Сунак е и най-младият британски премиер от 2 века насам.
 

Риши Сунак
Guliver/Getty Images


Малко по-рано пожелавайки успех на Риши Сунак, Лиз Тръс напусна резиденцията на "Даунинг стрийт" 10. Минути по-късно тя вече беше Бъкингамския дворец, за да връчи оставката си на краля.

Риши Сунак встъпва в длъжност след аудиенция при крал Чарлз III

Преди това Тръс изнесе прощална реч, в която заяви, че е „по-убедена от всякога, че британците трябва да бъдат смели и да се изправят пред предизвикателствата, които стоят пред тях."
 

Лиз Тръс
БГНЕС

Тя цитира и римския философ Сенека: „Не защото нещата са трудни, не се осмеляваме. А защото не се осмеляваме, нещата са трудни“. В прощалната си реч Лиз Тръс обаче отново защити своите планове за понижаване на данъците и отмяна на повишаването на вноските за пенсия от Риши Сунак по времето, когато бе министър на финансите, отбелязва ДПА.

Сунак ще бъде следващият британски премиер

Oт своя страна Сунак обяви, че ще "поправи всички грешки", допуснати от правителството на предшественичката му.
 

Риши Сунак
Guliver/Getty Images


"Искам да изразя уважение към моята предшественичка Лиз Тръс... Но бяха допуснати някои грешки. Те не бяха плод на лоши намерения. Точно обратното, всъщност. Но въпреки това грешки", подчерта той. "Аз бях избран за лидер на моята партия и за ваш премиер, отчасти за да ги поправя. И тази работа започва незабавно", допълни Сунак.

"Ще поставя икономическата стабилност и доверие в центъра на дневния ред на това правителство. Това ще означава трудни решения, които предстоят", предупреди новият премиер, цитиран от БТА.