Бившият финансов министър Риши Сунак, който през лятото бе конкурент на Лиз Тръс за премиерския пост, сега е привлякъл подкрепата на над 100 депутати тори. Аритметиката показва, че към момента той се радва на най-стабилно мнозинство и има най-големи шансове да оглави следващия кабинет на Острова.

Борис Джонсън, предшественикът на изхвърлената преди дни от креслото Тръс, е получил подкрепата на 67 от общо 357 депутати на управляващата Консервативна партия.
 

Риши Сунак
БТА


Борис Джонсън и Риши Сунак са водещи претенденти за поста на Лиз Тръс

Роден в Саутхемптън в семейството на индийци, емигрирали на Острова, Риши Сунак е на 42 години. Завършил е Станфорд. Преди да влезе в политиката, той гради успешна кариера в Лондонското сити като инвестиционен мениджър. През 2009 година се жени в Индия за Акшата Мърти.

Политическият му дебют е през 2014, когато е избран за член на британския парламент, а през 2016 е сред най-големите привърженици на Брекзит.

Риши Сунак
Guliver/Getty Images


Три години по-късно, Сунак е сред най-приближените на Борис Джонсън и работи активно в кампанията му за лидерския пост в Консервативната партия. След като Джонсън стана премиер, той бе назначен за главен секретар на Министерството на финансите. През 2020 година става канцлер на държавната хазна с ранг на финансов министър.
 

Риши Сунак
Guliver/Getty Images

През 2021 в разгара на пандемията, Риши Сунак обяви, че отказва да носи маска в претъпкана Камарата на общините. Той също така апелира към британците "да започнат да ядат повече, за да помогнат на икономиката" да си проправи път от историческия спад, предизвикан от коронавирусната криза.
 

Риши Сунак
Guliver/Getty Images

От любимец до главен враг


В същото време оттеглящият се британски министър-председател Борис Джонсън призова кандидатите, които отпадат от надпреварата за неговия наследник, да подкрепят всеки кандидат, различен от бившия финансов министър Риши Сунак, съобщи „Times“.

Лиз Тръс подаде оставка като премиер на Великобритания

Ток е провел разговори с неуспелите кандидати и е дал ясно да се разбере, че Сунак не трябва да става министър-председател. Изданието отбелязва, че Сунак е един от първите, които напуснаха кабинета на Джонсън, с което постави началото на неговото разпадане.

Риши Сунак
Guliver/Getty Images


"Днес целият екип на бившия премиер Джонсън мрази Риши. Това е лично. Това е гняв... Те смятат, че той е планирал това от месеци", отбеляза източник пред изданието.

Депутатите консерватори от долната камара на парламента могат да номинират своите кандидати за премиерския пост до 14:00 часа на 24 октомври. Един кандидат трябва да събере над 100 гласа на колеги от 357-членната фракция, за да влезе в следващия тур на парламентарния вот.

Риши Сунак
Guliver/Getty Images


След като бъдат определени двама финалисти, редовите членове на Консервативната партия, чийто брой според различни източници варира от 160 000 до почти 200 000, ще бъдат помолени да определят победителя чрез електронно гласуване. Резултатите от него трябва да бъдат обобщени до 28 октомври. Ако само един кандидат събере 100 гласа на първия тур, той веднага ще бъде обявен за нов лидер на партията и министър-председател на страната.