Министър-председателят на Великобритания Лиз Тръс подаде оставка като премиер. Това съобщи BBC.

В речта си на Даунинг стрийт тя съобщи, че е казала на крал Чарлз, че подава оставка като лидер на Консервативната партия. Пред десетки репортери премиерът на Великобритания каза, че е встъпила в длъжност във време на "голяма икономическа и международна нестабилност". "Признавам, че предвид ситуацията, не мога да изпълня мандата, за който бях избрана от Консервативната партия", заяви тя.

Тръс каза, че ще остане министър-председател, докато не бъде избран приемник. 

Изборите за заместник на напускащия министър-председател на Обединеното кралство Лиз Тръс като лидер на Консервативната партия трябва да се проведат до 28 октомври, заяви отговорен служител.

"Ще бъде възможно да проведем гласуване и да приключим изборите за лидер до петък, 28 октомври. Така че би трябвало да имаме нов лидер преди фискалната декларация, която ще се състои на 31 октомври", заяви пред репортери Греъм Брейди, председател на влиятелния Комитет 1922.

Лиз Тръс става най-кратко служилият министър-председател в историята на Обединеното кралство. Тя заема поста си в продължение на само 45 дни. Вторият най-кратко служил премиер е Джордж Канинг.

Тръс наследи Борис Джонсън на поста министър-председател на 6 септември, след като победи Риши Сунак в конкурса за лидер на Консервативната партия.

Как се стигна дотук?

Лиз Тръс беше избрана за лидер на Консервативната партия на 5 септември и пое премиерския пост на следващия ден. Нейното управление едва бе започнало, когато смъртта на кралица Елизабет Втора доведе до замразяване на политическия живот. Но повратният момент за Тръс дойде, когато на 23 септември тогавашният министър Куази Куартенг обяви своя "минибюджет", който предизвика хаос във финансовите пазари и наложи спешна намеса от страна на британската централна банка в подкрепа на държавните облигации.

Това беше последвано от хаотична партийна конференция, помрачена от обратен завой в данъчната политика и обезсърчаваща преднина в социологическите проучвания за лейбъристите. Куартенг беше уволнен и заменен от Джереми Хънт, който отхвърли почти всички данъчни облекчения, които бяха ключова част платформата на Тръс. Изглеждаше, че ситуацията се е успокоила, но последваха катастрофалните събития от вчера.

Кои са възможните кандидати?

Сред спряганите за възможни наследници на Тръс са Борис Джонсън – въпреки, че той беше принуден да подаде оставка по-рано тази година, Кит Молтхаус, Грант Шапс, Саджид Джавид, Риши Сунак и Пени Мордонт. Министърът на отбраната Бен Уолъс, който е популярна фигура в партията, настоява, че иска да остане на настоящата си позиция.

Излизането на Брейвърман от правителството би могло да я направи фигура, около която да се обединят депутати от дясното крило на Консервативната партия, но е малко вероятно тя да се окаже фигура, около която да може да се обедини цялата партия.





 
БТА, BBC