/ БГНЕС
Младежът, чието име е Анас К. е с тежки изгаряния в болница и лекарите не дават гаранции, че ще оцелее
Хиляди ученици и студенти във Франция излязоха на протест срещу несигурното бъдеще и условията на живот, пише Евронюз, цитирани от БГНЕС.

Повод за протеста беше самозапалването на 22-годишен студент в Лион, който искаше с драматичния жест да обърне внимание на неравенството в обществото и липсата на перспективи пред младите.

Младежът, чието име е Анас К. е с тежки изгаряния в болница и лекарите не дават гаранции, че ще оцелее.

Около 1000 души се стекоха на мястото, на което посегна на живота си студентът и четоха негови постове в социалните мрежи и съобщения, които показвали личните му трудности.

Няколкостотин души участваха в митинга в Париж, като се събраха пред офисите на службата CROUS, която се грижи за условията на живот на учащите.

Някои от протестиращите искаха оставки на държавни служители, сред които министъра на образованието.

Митинги имаше още в Лил, където бившия президент Франсоа Оланд се видя принуден да отмени проява с негово участие, Бордо, Тулуза, Монпелие, Нант и в родния на Анас К. град Сен Етиен.

В писмо, написано преди да се самозапали, студентът критикува несигурността пред младите хора, за която обвинява президента Еманюел Макрон и тези, заемали поста преди него, както и Европейския съюз.

В писмото се призовава другите студенти да "продължат борбата".