/ iStock/Getty Images
Френските власти затвориха плажовете в югозападна Франция, тъй като пакети с кокаин и други наркотици продължават да бъдат изхвърляни на брега на Атлантическия океан всеки ден..

Властите твърдят, че кокаинът е изключително чист - около 83 процента и предупредиха хората, които намерят опаковките да не ги пипат, а да предупредят полицията.

Близо 2 тона кокаин хванаха в Гърция

Това не спря някои мераклии да се опитат да се доберат до дрогата, чиято улична стойност би била в милионите евро, което накара полицията да затвори плажовете и да започне да патрулира.



В понеделник 17-годишен младеж бе хванат с пет килограма кокаин в Лакану, затворен плаж за сърф близо до югозападния град Бордо. 

Американските власти заловиха 5 тона кокаин в подводница

Затворени са и половин дузина други плажове в района, като полицията спира разхождащи се в района за претърсвания. Също така се проверят автомобили, които напускат близките паркинги..

Жена, на име Мартин, не забелязала знаците за затваряне на плажа в Порж. "Когато се обърнахме, видяхме пакет до водата", каза тя, допълвайки, , че са сигнализирали полицията, която преценила, че тежи около четири килограма, преди да запечата улова в найлонов плик. "Би било изкушаващо да го вземем, но сме честни!" , заяви тя пред АФП.

Кокаин спаси корабокрушенци от акули (ВИДЕО)

"Открихме 872 килограма", се казва в съобщение на прокурорът на западния град Рен Филип Аструк. Само преди две дни по крайбрежието количеството открити наркотици възлизаше на 763 килограма. От офиса на прокурора съобщават още, че различни служби наблюдават плажовете в цяла Франция. В съобщението се казва, че наркотикът е изключително чисти и може да доведе до предозиране. 



Длъжностните лица съобщават, че наркотиците се появяват на плажовете близо до Нант чак до курортното градче Биариц, на повече от 500 километра на юг.

Френски следователи работят с европейските служби, както и с Агенцията за борба с наркотиците в САЩ, за да се опитат да установят откъде идва дрогата. 

В Европа се увеличава кокаинът, изпращан от Бразилия

"Има няколко хипотези, но за момента смятаме, че е вероятно те да са били изхвърлени поради технически проблем или по време на буря", казва Aструк в изявление в неделя.

По-рано френски медии съобщиха, че пакетите, открити на плажа в Аркашон, югозападно от Бордо, имали обозначение Диамант“ или "Брилянт". Пакетите изхвърлени на брега на Флорида по време на урагана Дориян през септември също били със същия надпис.