/ iStock/Getty Images
Бразилия става все по-голям износител на кокаина, конфискуван на белгийското пристанище Антверпен, основната входна точка за наркотици, изпреварвайки най-големия световен производител Колумбия. Това става ясно от обявени данни от митниците, съобщи БГНЕС.

Досега тази година до 25 септември властите са конфискували 40,7 тона кокаин в пристанището, като една четвърт от него - 26 процента - идва от Бразилия, показаха данни на белгийските митнически служби.

Кокаин спаси корабокрушенци от акули (ВИДЕО)

Внасяната от Колумбия дрога падна от 50% през миналата година на 13%.

Данните показват, че Еквадор също се е превърнал в основен източник на кокаин, като 20% идват от тази страна в Южна Америка. Коста Рика също фигурира в данните, като представлява 16% от задържания кокаин в Антверпен.

Флоранс Анжеличи, говорител на митниците, каза за АФП, че числата отчасти сочат, че органите на реда в южноамериканските страни стават "по-активни" при проверката на пратки за контрабандни наркотици и информирането на белгийските власти.

Но като цяло промяната показа, че трафикът на кокаин е станал по-интернационализиран, като страните, съседни на Колумбия, все повече се използват като платформи за извеждане на наркотика в Европа.

Американските власти заловиха 5 тона кокаин в подводница


"Отглеждането и производството в Колумбия значително се увеличиха през последните пет години. Изглежда, че всички съседни страни са засегнати", се казва в изявлението.

Бразилия е особено проблематична. Огромната страна е дом на много престъпни банди и поддържа морски търговски връзки с Европа.

"Ние в Европа правим всичко възможно, за да подобрим сътрудничеството и обмена на информация с Бразилия", заяви белгийската митническа служба и добави, че наскоро е подписан меморандум по въпроса с бразилските им колеги.
 
БГНЕС