/ Guliver/Getty Images
Шест години след атентата от 14 юли 2016 г. в Ница в Специалния съд в Париж започва нов извънреден процес за тероризъм. Предвижда се процедурата да продължи над три месеца, предаде Франс прес. Пред правосъдието се изправят осем обвиняеми.
 

Ница атентат
Guliver/Getty Images


Атентаторът от Ница пратил есемес с искания за "повече оръжие" преди атаката

При нападението, извършено вечерта в деня на националния празник на крайбрежната алея в Ница, загинаха 86 души, сред които 15 деца, а ранените бяха над 450. Това бе вторият по брой на жертвите атентат на френска земя след атаките от 13 ноември 2015 г.

Символично е, че новият процес ще протече в залата, изградена специално за процеса за атентатите от 13 ноември. Залата е в пределите на съдебната палата в Париж.

Към края на август като граждански ищци се бяха конституирали общо 865 души, а други може да направят това по време на съдебните заседания. За онези, които нямат възможност да пристигнат в Париж, процесът ще се излъчва в конгресния дворец "Акрополис" в Ница.

Процесът ще бъде белязан от отсъствието на извършителя - 31-годишния тунизиец Мохамед Лауайеж-Булел. На 14 юли 2016 г. той се вряза с 19-тонен камион в тълпата, събрала се да гледа празничните фойерверки и концертите, организирани вечерта на прочутия крайбрежен булевард на Ница. Атентаторът бе убит от полицията.

Нападателят от Ница е имал петима съучастници

Отговорност за нападението тогава пое "Ислямска държава", но разследването не установи пряка връзка между извършителя и джихадистите.
 

Ница атентат
Guliver/Getty Images

Магистратите от Специалния съд под председателството на Лоран Равио ще се произнесат за евентуалната вина на седем мъже и една жена на възраст от 27 до 48 години - хора от обкръжението на Лауайеж-Булел или предполагаеми посредници в трафика на оръжия, изпращани на извършителя. Трима от тях - Рамзи Кевин Арефа, Шокри Шафруд и Мохамед Грайеб, са обвинени в престъпен терористичен сговор. Първият като рецидивист може да получи доживотна присъда, другите двама - по двайсет години затвор. Останалите петима обвиняеми - Маским Селадж, Ендри Елези, Артан Хенадж, Бпахим Триту и Енкеледжа Засе, са обвинени в престъпен сговор и нарушения на законодателството за оръжията. Те може да бъдат осъдени на 5 до 10 години лишаване от свобода. Само трима от обвиняемите ще се намират в специално особената зона в съдебната зала за задържаните лица. Четирима ще се явят в залата като свободни граждани, но под съдебен контрол. Срещу осмия - Брахим Триту, е издадена заповед за арест поради нарушаване на мярката за неотклонение. Според адвоката му той е задържан в Тунис.

Оцелелият от атентатите в Париж Абдеслам се радикализирал в затвора?

Предвид това, че нападателят е мъртъв, а подсъдимите не са обвинени в съучастие в убийства, мнозина от гражданските ищци казват, че "не очакват кой знае какво" от предстоящия процес, отбелязва Франс прес.
БТА