Нападателят от Ница е имал петима съучастници
Нападателят от Ница е имал петима съучастници / Guliver/Getty Images

Извършителят на атентата в Ница на 14 юли, тунизиецът Мохамед Лауайеж Булел, е имал помощници и съучастници, съобщи в Париж натовареният със следствието прокурор Франсоа Моленс, цитиран от АФП.

В изявление за медиите Моленс съобщи за осезаем напредък в разследването, в което участват над 400 следователи, и подчерта, че убиецът вероятно е планирал акцията си в продължение на няколко месеца преди националния празник.

Кой е извършителят на атентата в Ница?

Следствените действия не само потвърждават, че кървавият акт е бил предварително замислен, а и установиха, че извършителят е имал помощници и съучастници в подготовката и осъществяването на престъпното си деяние, каза Моленс.

Властите задържаха петима души на възраст между 21 и 42 години: двама с френско и тунизийско гражданство, един тунизиец, един албанец и един човек с френско и албанско гражданство. Те са предадени на правосъдието, за да им бъдат повдигнати обвинения в престъпно съдружие с терористични цели и с цел убийство. Задържаните не са били известни досега на разузнавателните служби, поясни Моленс.

Атентаторът от Ница пратил есемес с искания за "повече оръжие" преди атаката

Петимата са арестувани след анализи на мобилния телефон на убиеца, които показват, че той е имал многобройни контакти с тях. Свидетелства за връзката им с Булел са открити също в камиона и по намерените оръжия, каза прокурорът.

Отпечатъци на един от заподозрените били открити на шофьорската врата на 19-тонния камион, с който Булел помете множеството на крайбрежния булевард в Ница, като уби 84 и рани над 350 души. 15 от ранените все още са с опасност за живота, уточни Моленс.

В телефона на Булел имало снимка от концерт на крайбрежния булевард, както и снимка на статия за каптагона - наркотик, използван, както се предполага, от джихадисти, извършващи атентати.

Източник: БТА