/ iStock/Getty Images
Китайско стадо слонове, което обикаля страната, се превърна в сензация в социалните мрежи, предаде Асошиейтед прес.

Стадото от 15 слона обикаля из Китай повече от година и вече е успяло да измине около 500 километра. Животните тръгнаха от резерват в планинската югозападна провинция Юнан и вече се намират в покрайнините на столицата й Кунмин, чието население е около 7 милиона души.



В Twitter и YouTube има множество клипове с техни лудории. Особено популярни са кадрите с два по-малки слона, които падат в напоителен канал и се налага останалите от стадото да им се притекат на помощ.

Слоновете са хит и сред потребителите на китайския микроблог Вейбо.

200 милиона пъти са разгледани снимки на спящите животни, а под тях има и 25 000 поста.



Нощна обиколка на стадото из града е заснета от охранителните камери и от десетки дронове. Животните атакували ферми за храна и вода, посетили са магазин за автомобили и старчески дом, където надничали в стаите. Необичайните посетители принудили изплашен възрастен мъж да се скрие под леглото си.

Засега слоновете не са навредили на животни и хора. Щетите, които са нанесли на земеделската реколта обаче, надхвърлят 1 милион долара.



Стадото слонове наброявало 16 животни, когато напуснали резервата в провинция Юнан. Два от тях обаче решили да се върнат, а по време на разходка се родило и бебе слонче.
В момента стадото се състои от шест женски и три мъжки възрастни слона, три по-млади животни и три малки, сочат официалните съобщения.

Не е ясно какво е накарало слоновете да напуснат резервата си и да тръгнат на обиколка из провинцията. Смята се, че най-вероятно са били привлечени от зърнените култури и тропическите плодове, които изобилстват в Юнан. Възможно е също стадото да е останало и без водач.

Слоновете в Китай са защитени животни, което води до увеличаване на популацията, въпреки че естествените им местообитания намаляват.

БТА