Преговорите за иранската ядрена сделка бяха прекратени временно
Преговорите за иранската ядрена сделка бяха прекратени временно / Gulliver/Getty Images
Представителите на Иран и на шест световни сили, които обсъждат във Виена съживяването на иранското ядрено споразумение, временно ще преустановят преговорите, тъй като все още има различия, които не могат да бъдат преодолени лесно, заяви ръководителят на иранската делегация Абас Арагчи, предаде Ройтерс.

"Сега сме по-близо до споразумение, откогато и да било, но все още има разстояние, което трябва да извървим, за да стане споразумението факт. Това не е лесна работа. Довечера се прибираме в Техеран", каза Арагчи пред иранската държавна телевизия.

Ултраконсерватор спечели президентските избори в Иран

Не е ясно кога ще бъдат възобновени официалните преговори, отбелязва Ройтерс.

Ултраконсерваторът Ебрахим Раиси спечели произведените в петък ирански президентски избори, но това едва ли ще попречи на опитите на иранските власти под върховното ръководство на аятолах Али Хаменей да възобновят ядреното споразумение и да се отърват от строгите американски санкции, засягащи петролния и финансовия сектор на Иран.

Съединените щати, една от световните сили, които подписаха иранското ядрено споразумение през 2015 г. във Виена, се изтеглиха едностранно от него по решение на бившия американски президент Доналд Тръмп и отново въведоха санкции срещу Техеран, припомня Ройтерс.

Впоследствие Иран започна постепенно да спира да изпълнява част от задълженията си по споразумението.
БТА