Ебрахим Раиси
Ебрахим Раиси / БТА
Ултраконсервативният председател на Върховния съд на Иран Ебрахим Раиси спечели президентските избори с 61,95 процента от гласовете, според окончателните резултати, обявени от министъра на вътрешните работи Рахмани Фазли, съобщи Франс прес.

Хеликоптер, превозващ урни от избирателните секции в Иран, се разби

Министърът уточни, че избирателната активност на състоялите се избори е достигнала 48,8 процента. Това е най-ниската избирателна активност, регистрирана на президентски избори след създаването на Ислямската република през 1979 г., отбелязва агенцията.

Международната общност реагира мигновено на резултатите от изборите.

Ебрахим Раиси е най-радикалният президент на Иран, избиран някога, той е решен скоростно да развива иранската ядрена програма, заяви израелското външно министерство, предаде Ройтерс.

"След като върховният лидер (на Иран аятолах Али Хаменей) нареди на иранското общество за кого да гласува, по-малко от 50 процента от гражданите на Иран избраха най-радикалния президент на страната досега. Касапинът от Техеран Ебрахим Раиси с право бе разкритикуван от международната общност за прякото си участие в извънсъдебните екзекуции на над 30 хиляди души. Раиси е радикална фигура. Той е решен бързо да развива иранската ядрена програма и от избирането му проличават истинските зли намерения на Иран", се казва в изявление на външното министерство.
 


"Новият президент на Иран, известен като Касапина от Техеран, е екстремист, отговорен за смъртта на хиляди иранци. Той е решен да реализира ядрените амбиции на режима и да продължи кампанията му за глобален тероризъм", заяви в Twitter израелският външен министър Яир Лапид.

Новото израелско правителство, което положи клетва в неделя, заяви, че ще се противопостави на възобновяването на иранското ядрено споразумение от 2015 г. между световните сили и Иран, отбелязва Ройтерс.

Изборният ден в Иран приключи

Сирийският президент Башар Асад отправи "от свое име и от името на сирийския народ най-топлите поздравления" на ултраконсерватора Ебрахим Раиси за победата му на президентските избори в Иран и му пожела успех в новите му отговорности, предаде Франс прес. В поздравителната си телеграма Асад изрази също пожелание да работи заедно с новия президент "за укрепване на двустранните отношения, основани на десетилетия на дружба /.../ взаимно разбирателство и общи интереси".

Раиси беше поздравен за победата на изборите и от президента на Обединените арабски емирства шейх Халифа бин Зайед Ал Нахаян и от вицепрезидента на ОАЕ и емир на Дубай шейх Мохамед бин Рашид.

Палестинското ислямистко движение Хамас чрез говорителя си Хазем Касим поздрави Иран за "успеха на демократичния процес" и победата на Раиси и пожела на Ислямската република напредък и просперитет. "Иран винаги е бил един от основните поддръжници, силен и надежден, на палестинската съпротива и на нашата национална кауза", заяви говорителят на Хамас.

Руският президент Владимир Путин също поздрави Ебрахим Раиси за победата му на президентските избори в Иран, съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от ТАСС.

"Отношенията между нашите страни традиционно са приятелски и добросъседски. Разчитам, че вашата дейност на този висок пост ще способства за по-нататъшното развитие на конструктивното двустранно сътрудничество по различни направления, както и на партньорското взаимодействие по международните въпроси", се казва в поздравителната телеграма на Путин.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган също бе сред лидерите, поздравили Ебрахим Раиси за победата му на президентските избори в Иран в събота, предаде ДПА.

Ердоган заяви, че вярва, че сътрудничеството между двете съседни страни ще се засили по време на мандата на Раиси.

"Като изразявам убеждението си, че сътрудничеството между нашите две страни ще укрепне по време на вашето президентство, аз съм готов да работя заедно с вас", казва Ердоган в поздравителното писмо до Раиси.
 
БТА