/ БГНЕС
Русия ще укрепи позициите си в Арктика, едновременно в икономически и военен план, гласи новата Морска доктрина на страната, подписана от президента Владимир Путин по случай Деня на военноморския флот, предаде Франс прес.

Арктика е напът "да се превърне в регион на международна конкуренция, не само от икономическа гледна точка, но и от военна", се посочва в тази доктрина, подписана с голяма тържественост по време на военноморски парад в Санкт Петербург. В съответствие с тези фактори Русия ще укрепи "водещите си позиции в разработването и усвояването на Арктика" и нейните минерални ресурси и ще гарантира своята "стратегическа стабилност" в тази зона усилвайки военния потенциал на Северния и Тихоокеанския си флот, уточнява документът.

Украйна отрeче да е атакувала щаба на руския Черноморски флот в Севастопол

Новата Морска доктрина предвижда създаване на бази за материално-техническо осигуряване (БМТО) на руския военноморски флот в Червено море и Индийския океан. В документа като един от приоритетите на руската морска политика е посочено "запазването и поддържането на военноморското присъствие на Русия в района на Персийския залив въз основа на БМТО в Червено море и Индийския океан", отбелязва ТАСС.

"Приоритет на националната морска политика в региона на Индийския океан е развитието на стратегическо партньорство и военноморско сътрудничество с Индия, а също така разширяването на взаимодействието с Иран, Ирак, Саудитска Арабия и други държави", гласи новата доктрина.

В документа се предвижда "осигуряване на транспортна достъпност на Калининградска област чрез функциониране на фериботна връзка от морските пристанища Уст Луга и Санкт Петербург". Като още един приоритет се извежда развитието на военното сътрудничество с военноморските сили на каспийските държави. В документа се предвижда развитие на корабостроителния сектор на полуостров Крим и в град Севастопол.

Друг приоритет, изведен в документа, е "усъвършенстването и укрепването на силите на Черноморския флот, развитието на тяхната инфраструктура в Крим и по крайбрежието на Краснодарския край".

Като основни предизвикателства и заплахи за националната сигурност и устойчивото развитие на Русия, свързани със световния океан в доктрината се посочват: "стратегическият курс на САЩ за доминация в световния океан и глобалното им влияние върху развитието на международните процеси, включително, свързани с използването на транспортните маршрути и енергийни ресурси на световния океан".

"Определящ фактор в отношенията с НАТО остават неприемливостта за Русия на плановете за придвижване към нейните граници на военната инфраструктура на алианса и опитите на блока да получи глобални функции", се казва в документа.
БТА