/ БГНЕС
Споразумение за прекратяване на огъня в Ивицата Газа влезе в сила в 5.30 ч. (и българско време) тази сутрин, предаде АФП, като се позова на високопоставени представители на Египет и на радикалната палестинска групировка Ислямски джихад.

Споразумението е било постигнато с посредничеството на Египет и е било одобрено от палестинските групировки, включително от Ислямски джихад. То предвижда групировките да гарантират възстановяването на спокойствието в Ивицата Газа и да поддържат мира по време на демонстрации. Израел от своя страна се задължава да прекрати военните действия и да спазва прекратяването на огъня по време на палестинските демонстрации.

Нетаняху с ултиматум към „Ислямски джихад”

По-рано тази нощ 8 палестински цивилни, включително 5 деца, всички от едно семейство, бяха убити при израелски въздушен удар в Ивицата Газа срещу „елементи от Ислямски джихад“. Преди това от анклава бяха изстреляни ракети по Израел. С това общият брой на убитите в Ивицата Газа при изблика на насилие през последните 48 часа достигна 34. Поне една трета от жертвите са цивилни.

Насилието избухна, след като един от командирите на военното крило на Ислямски джихад, Баха Абу ал Ата, бе убит при израелски въздушен удар във вторник сутринта.

Шестима палестинци бяха убити от нов израелски обстрел по Ивицата Газа (ВИДЕО/СНИМКИ)

В опит да прекъсне новата спирала на насилие специалният координатор на ООН за Близкия изток Николай Младенов замина вчера за Кайро. Целта бе да осъществи съвместно с египтяните, които имат силно влияние върху Газа и официални връзки с Израел, посредничество, насочено към „спешна деескалация“. „Близките часове и близките дни ще са от ключово значение. ВСИЧКИ трябва да демонстрират максимална сдържаност и да действат за предотвратяване на евентуална кървава баня. В Близкия изток не бива да има други войни“, заяви тази сутрин Николай Младенов в Twitter.Малко след като влезе в сила споразумението за спиране на огъня, в три израелски селища близо до Газа прозвучаха сирени и от анклава бе изстреляна най-малко една ракета. 

По-рано тази нощ шестима палестински цивилни, всички те от едно семейство, бяха убити при израелски въздушен удар в Ивицата Газа срещу „елементи от Ислямски джихад“.
Преди това от анклава бяха изстреляни ракети по Израел. С това общият брой на убитите в Ивицата Газа при изблика на насилие през последните 48 часа достигна 32. 

Жителите на Газа приветстваха спирането на огъня, но то все още е нестабилно. „Животът бе ужасен през последните дни, хората бяха обзети от страх и опасения, че ще има война, но усилията доведоха до завръщане на спокойствието“, коментира Мохамед Курд, живеещ в анклава.
БТА