Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна / БТА
Властите в Япония призоваха хората да избягват презапасяването, тъй като безпокойството от възможно мегаземетресение предизвика в събота скок в търсенето на комплекти при бедствия и за ежедневни нужди.

В първия си такъв съвет метеорологичната агенция каза, че е по-вероятно да има огромно земетресение след трус с магнитуд 7,1 на юг в четвъртък, при който бяха ранени 14 души.

В супермаркет в Токио в събота беше поставен надпис, с който се извиняват на клиентите за недостига на определени продукти, което се обяснява с „медийни съобщения, свързани със земетресението“.

„Предстоят потенциални ограничения на продажбите“, бе написано на табелата, добавяйки, че бутилираната вода вече е разпределена поради „нерегулярни“ доставки.
В събота сутринта уебсайтът на японския гигант за електронна търговия Rakuten показа преносими тоалетни, консервирана храна и бутилирана вода, оглавяващи списъка на най-търсените стоки.

Някои търговци на дребно по тихоокеанското крайбрежие също съобщават за голямо търсене на подобни стоки, свързани с бедствия, според съобщения в местните медии.

Препоръките се отнасят до „зоната на субдукция“ в Нанкайския пролом между две тектонични плочи в Тихия океан, където в миналото са регистрирани мощни земетресения.

Ново земетресение разтърси Япония

Това е било място на разрушителни земетресения с магнитуд осем или девет по Рихтер на всеки век или два, като централното правителство преди това е изчислило, че има 70 процента вероятност, следващото голямо земетресение да удари през следващите 30 години приблизително.

Експертите обаче подчертават, че рискът, макар и повишен, все още е нисък, а Министерството на селското стопанство и риболова призова хората „да се въздържат от прекомерно трупане на стоки“.

Трус с магнитуд 5,3 по скалата на Рихтер разтърси района на Канадзава близо до Токио в петък, задействайки спешни аларми на мобилните телефони и за кратко преустановявайки движението на скоростния влак.

Повечето сеизмолози смятат, че трусът в петък няма пряка връзка с мегаземетресението в Нанкайския пролом, позовавайки се на отдалечеността.

В платформата на социалните медии X спам публикациите, които се възползват от страховете от мегаземетресението, бързо никнат като гъби.

Общественият оператор NHK каза, че спамът, маскиран като полезни съвети, свързани със земетресението, се публикува на всеки няколко секунди в социалните мрежи, с връзки, които вместо това насочват потребителите към порно сайтове или сайтове за електронна търговия.

Такива публикации "затрудняват все повече потребителите да достигнат до информация за земетресения", каза NHK.

Разположен на върха на четири основни тектонични плочи, японският архипелаг от 125 милиона души преживява около 1500 земетресения всяка година, повечето от които леки.
На 1 януари трус с размер 7,6 и мощни вторични трусове удариха полуостров Ното на брега на Японско море, като загинаха най-малко 318 души, разрушени бяха сгради и пътища.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС