Случаите на евтаназия в Белгия с рекорден брой
Случаите на евтаназия в Белгия с рекорден брой / sxc.hu

Белгия е извършила повече от 2000 евтаназии през изминалата година, което е най-големият брой, откакто спорната медицинска процедура беше узаконена през 2002 г., съобщиха от правителството.

„Има 2021 случая през 2015 г.", заяви говорител на комисията по евтаназия към правителството, която следи за правилното прилагане на процедурата.

През 2014 г. са регистрирани 1924 случая, показват официални данни. Броят на евтаназиите постоянно се увеличава, като прехвърли 1000 за първи път през 2011 година.

Белгия разреши евтаназията на деца

„Може да има случаи на евтаназия, които са проведени, но не са декларирани", каза председателят на комисията проф. Вим Дистелманс.

Белгия разшири обхвата на своя закон за евтаназия през 2014 г., когато позволи на непълнолетни на всякаква възраст, страдащи от нелечими болести, да решат дали да се подложат на процедурата, при условие, че са в състояние да направят рационално решение за своята съдба.

Холандия е единствената друга държава, която разрешава евтаназия на непълнолетни, но там има праг за извършване на процедурата, който е 12 години.

Люксембург също последва примера на Холандия и Белгия, разрешавайки евтаназията през 2009 г., но само за възрастни.

Източник: БГНЕС