/ iStock/Getty Images
Словакия ще отвори отново в петък магазините, продаващи стоки, които не са от първа необходимост, за ваксинираните срещу COVID-19, като същевременно ще удължи локдауна за неваксинираните и ще затвори някои училища, каза здравният министър Владимир Ленгварски, цитиран от Ройтерс.

В централноевропейската страна, която е с 5,5 милиона жители се бори с една от най-тежките вълни на коронавирусната пандемия в света, бяха затвори магазините и обществените услуги за всички за срок от две седмици, който изтича утре.

Ленгварски искаше да удължи общата карантина до 16 декември и да я облекчи за ваксинираните от 17 декември. Правителството обаче, в стремежа си да накара повече хора да се ваксинират в една от страните с най-ниски нива на имунизирани в Европа, реши да смекчи сега правилата за ваксинираните и да ги удължи за неваксинираните до 9 януари.
Всички магазини и услуги като фитнес зали и фризьорски салони ще отворят за ваксинирани, каза Ленгварски.

Хотелите ще отворят за ваксинирани на един следващ етап от 25 декември, но ресторантите ще останат затворени за всички до края на годината. Властите допълнително затягат мерките като гимназистите и горните класове на основните училища ще преминат към дистанционно обучение между 13 и 17 декември, в последната седмица преди коледната ваканция.
БТА