/ БГНЕС
Словаците ще избират нов парламент в края на февруари, съобщи днес председателят на Националния съвет (парламента) Андрей Данко, цитиран от Франс прес.

"Обявявам, че словашките парламентарни избори ще се състоят на 29 февруари 2020 г.", заяви Данко в уебсайта на парламента.

Изборите ще се състоят няколко дни след втората годишнина от смъртта на разследващия журналист Ян Куциак и годеницата му. Тяхното убийство провокира политическа криза в Словакия и повдигна въпроси за мащабите на корупцията в тази страна с 5,4 милиона жители.

Двадесет и седем годишният Куциак, който разследваше бизнесмена Мариан Кочнер, и годеницата му Мартина Кушнирова бяха убити пред дома им през февруари миналата година.
Прокуратурата повдигна обвинения на петима души, сред които Кочнер - затова, че е поръчал убийството на журналиста.

Убийството провокира масови антиправителствени демонстрации, които принудиха тогавашния премиер Роберт Фицо да подаде оставка. От разследването на случая стана ясно, че е имало връзки между високопоставени служители от правителството на Фицо и Мариан Кочнер, припомня Франс прес.

Фицо продължава да е председател на партията "Смер-социална демокрация" и близък съюзник на сегашния премиер Петер Пелегрини.
БТА