Следи от кокаин са открити в проби от косата на капитана на Коста Конкордия?
Следи от кокаин са открити в проби от косата на капитана на Коста Конкордия? / снимка: Reuters

Следи от кокаин са открити в проби от косата на капитана на круширалия круизен кораб "Коста Конкордия" Франческо Скетино, съобщава британският в. "Дейли Мейл".

Според експерти обаче това не доказва, че Скетино, срещу когото е повдигнато обвинение за изоставяне на кораба, който се натъкна на риф миналия месец, е употребил наркотика. Кокаинът не е бил открит в действителната тъкан на косата на Скетино или в урината му, където се търсят обичайните признаци, че човек е употребил наркотик.

Стефано Зерби, представляващ някои от оцелелите пътници, определи резултатите като "много странни" и допълни, че според него пробите "вероятно са били неправилно съхранявани и в резултат на това са били заразени".

Експерти предполагат също, че Франческо Скетино може да се е намирал близо до кокаин, макар да не го е употребил. Според агенция АНСА следите от наркотика в косата на Скетино може да са се появили в резултат на контакт с друг човек, който го е употребил.

Круизният кораб, в който пътуваха над 4000 пътници, се блъсна в риф близо до малкия тоскански остров Джилио на 13 януари и се обърна на едната си страна. 32 души загинаха при инцидента, припомня БГНЕС.

Италианската прокуратура предяви обвинение на 52-годишния Франческо Скетино за непредумишлено убийство и напускане на поста си, преди всички пътници и екипажът да бъдат евакуирани.

Скетино се намира под домашен арест в дома си близо до Неапол, докато тече разследването срещу него. Той отрече да е напуснал кораба и заяви, че рифът не е бил отбелязан на навигационните карти.

Възникнаха и въпроси относно поведението му на мостика в критичния момент преди обръщането на кораба. Скетино бил забелязан в компанията на жена в минутите, преди лайнерът да се удари в скалите.