Водачът на Ал Каида Айман аз Зауахири, чиято глава бе оценена от САЩ на 25 млн. долара, е оцелявал години наред в суровите афганистански планини, но последните месеци от живота си е прекарал в луксозен квартал на Кабул, обитаван от високопоставени талибани, предаде Ройтерс.

Кой беше Айман аз Зауахири и защо САЩ го убиха?

Кварталът Шерпур се намира в тиха озеленена част на афганистанската столица с големи жилищни сгради. В една от тях живее бившият генерал Абдул Рашид Достум - узбекът с големи заслуги във войната срещу съветската окупация през 80-те години. В някои от къщите с градини има плувни басейни, а посолствата на САЩ и НАТО са само на няколко километра от Шерпур.
  Снимки от социална медия, чиято достоверност не е гарантирана, показват пораженията от ракетите "Хелфайър", изстреляни от американски дрон и убили 71-годишния египтянин, докато е бил на балкона на къщата. Виждат се изпочупените прозорци на боядисаната в розово сграда на два или три етажа, заобиколена от дървета, и с бодливата тел върху оградата.

Пожелала анонимност жена от квартала казала пред Ройтерс, че когато през уикенда отекнала експлозията, тя и деветчленното ѝ семейство се преместили в безопасно помещение на къщата им. После тя се качила на покрива, но не забелязала признаци на хаос и движение наоколо и решила, че е паднала ракета или бомба - нещо обичайно за Кабул.

САЩ ликвидираха лидера на Ал Кайда Айман аз Зауахири

Как бе убит той?

 
Когато слънцето изгряло в неделя, Аз Зауахири излязъл на балкона на къщата. Изглежда останал дълго време на вън, разузнаването на САЩ било забелязало, че често го прави. Същия ден американски дрон изстрелял две ракети "Хелфайър" по лидера на "Ал Каида", съобщиха американски представители, които поискаха да останат анонимни, тъй като не им е разрешено да дават информация за удара.
БТА