/ БГНЕС
Руските продажби на дребно на дрехи местно производство са се увеличили повече от два пъти през последните три месеца, след като десетки западни марки напуснаха страната. Това сочат данни на един от най-големите онлайн търговци в Русия - "Озон" (Ozon), предаде Ройтерс.

Продажбите на дрехи, обувки и аксесоари от руски марки и производители са били 2,6 пъти по-високи през март и април, отколкото през същите месеци година по-рано, съобщи руската платформа за електронна търговия.

18% инфлация в Русия от началото на годината

"Озон" заяви, че основната причина за ръста на продажбите на руски артикули е разширеното предлагане. На фона на напускащите пазара западни марки и очакванията, че икономиката на страната може да изпадне в дълбока рецесия през настоящата година, данните сигнализират, че потребители са принудени да намерят заместители на изтеглилите се от руския пазар марки.

Ейч енд Ем (H&M), "Уникло" (Uniqlo) и "Адидас" (Adidas) са сред компаниите, които преустановиха операциите си в Русия, след като Москва нахлу в Украйна. Данните от индустрията също сочат значително прекъсване на веригата за доставки и трудности с трансграничните плащания след налагането на обширни западни финансови санкции срещу Русия.

Световната банка прогнозира най-силната ценова криза от 70-те години

Властите в Москва обявиха, че ще търсят търговски партньорства с държави като Китай, Индия, Иран и Турция, за да запълни празнината, оставена от напускането на западните вериги.
БТА