/ iStock/Getty Images
Световната банка прогнозира най-силната ценова криза през 2022 от 70-те години на миналия век насам поради скоковете на цената на енергоносителите, металите и храните в новия обзор на пазара на суровини Commodity Market Outlook.

Експертите от Световната банка предвиждат 50% поскъпване на енергоносителите през 2022, а на другите стоки с 20%.

През 2023-24 прогнозата на обзора на Световната банка на пазара на суровини Commodity Market Outlook е за намаляване цената на всички стоки, но очакванията на експертите са за по-високи цени за целия петгодишния период. Отбелязва се, че последиците от войната в Украйна могат да бъдат по-продължителни отколкото при предишни кризи. Накратко – световната икономика навлезе в най-силния ценови стоков шок от 70-те години на миналия век насам. Днес потребителите обаче имат по-малко възможности за замяна на едни с други изкопаеми енергоносители, тъй като поскъпването вече обхваща всички пазарни сектори.

МВФ понижи значително прогнозата си за икономическия растеж на България за тази година

Средногодишната цена на петрола марка Brent се очаква да се покачи с 42% - до 100 долара за барел. Тя ще намалее до 92 долара през 2023 ако спрат прекъсванията на доставките и се увеличи добива на петрол в други страни освен Русия, при по-малък ръст на търсенето.

Commodity Market Outlook предупреждава за опасността от практикуваното сега намаляване на данъци и даване на субсидии вместо вземането на дългосрочни мерки за намаляване на търсенето и насърчаване на алтернативните енергийни източници. Това може само да задълбочи дефицита на доставките и да засили ценовия натиск върху енергийния пазар. А и принудителният преход към по-скъпо струващи търговски модели като промяната на логистиката поради смяна на доставчицине на суровини може да докара продължителна инфлация.

Експертите говорят: Изправена ли е страната ни пред енергийна криза (ВИДЕО)

Очакваният през годината ръст на цената на газа – в Европа до 111% - води до поскъпване на торовете с почти 70%. Поради което поскъпва земеделската продукция – включително поради отказ от торове, намаляване на добивите и на предлаганото на пазара. Цената на продоволствията средно ще скочи с 23%. А на пшеницата – над 40%.

Най-силно се очаква да е поскъпването на палмовото масло - с над 45%, което се обяснява с въведената от Индонезия, производител на половината от световния добив, забрана на износа му от страната от 28 април, обяснено с недостиг на вътрешния пазар.

Прогнозата за 2023 е намаляване с 10% на цените на продоволствията чрез нарастване на доставките от пшеница от Аржентина, Бразилия и САЩ.

В променените условия се забавя замяната на изкопаемите енергоресурси с чисти енергийни източници. В значителна степен причината е в скока на цената на необходимите за алтернативната енергетика алуминий – прогнозно поскъпване за годината с 37%, и на никел – ръст от 51% процента. Прогнозата за металите като цяло е поскъпване с 16%, на желязо, мед, никел и алуминий с над 22%, но благородните метали като злато, платина, сребро ще поскъпнат само с 3%.
БГНЕС