Екопротестите в центъра на Мадрид навръх конференцията на ООН
Екопротестите в центъра на Мадрид навръх конференцията на ООН / Gulliver/Getty Images
Преговорите между делегациите на Конференцията на ООН за климатичните промени (COP-25) в Мадрид ще продължат и днес, предадоха световните агенции.

"Следващото заседание ще се състои в 15,30 ч. (16:30 ч. бълг. време). Моля да впрегнете всичките си сили, за да получим амбициозно споразумение. Разчитам на вас за постигане на консенсус" - с този призив се обърна към участниците във форума председателят на COP-25, министърът на околната среда на Чили Каролина Шмит, предаде ТАСС.

Конференцията на ООН за климата продължи и през нощта

Срещата започна на 2 декември и трябваше да завърши на 13 декември. Преговорите бяха продължени, понеже страните не можаха да съгласуват заключителен документ. Делегациите не можаха да постигнат договореност за механизмите, предвидени от член 6 от Парижкото споразумение, който регулира пазара на въглеродни емисии.

Има огромни различия и по други значими въпроси като климатичните амбиции и финансирането, допълва Франс прес.

Вчера предложение за заключителен документ от чилийското председателство на форума не бе прието от много страни заради диаметрално противоположни причини. Някои от тези, които го отхвърлиха, искаха повече смелост в климатичните амбиции, а други бяха против.

"Не можем да кажем на света, че намаляваме амбициите си в борбата с климатичните промени", настоя заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс.

При настоящото темпо на емисии на газове с парников ефект до края на века температурите може да се повишат с между 4 и 5 градуса по Целзий. Дори и страните, подписали Парижкото споразумение за климата, да спазват ангажиментите си, затоплянето ще прехвърли 3 градуса по Целзий.
 
Всички страни трябва до другата конференция за климата, която ще бъде в Глазгоу в края на идната година, да представят ревизирана версия на ангажиментите си. На този етап около 80 страни са го направили, но те съставляват едва около 10% от глобалните парникови емисии.

Последната версия на заключителния документ от настоящата конференция, представен за дискусии тази нощ от чилийското председателство, е по-добър от предната версия, но е все още посредствен, коментира днес Катрин Абрьо от неправителствената организация Мрежа за действие за климата.

Според наблюдатели преговорите за въглеродните пазари пък са в задънена улица, допълва АФП.

По този въпрос ДПА съобщава, че Коста Рига е оглавила от 29 страни, които са разпространили искания във връзка със създаването на справедлив и устойчив пазар на въглеродни емисии. Групата настоява за забрана на старите сертификати за въглеродни емисии, датиращи отпреди Парижкото споразумение за климата и спирането на двойното броене на въглеродните кредити. Сред страните от тази група са Германия, Швейцария, Люксембург, Швеция, Австрия Великобритания, Дания, Нова Зеландия, Вануату и Маршаловите острови и други.

По повод случващото се в Мадрид шведската екоактивистка Грета Тунберг написа в Twitter: "Както изглежда конференцията е в процес на разпадане. Науката е ясна, но е игнорирана. Но каквото и да се случи, няма да се откажем. Ние едва започваме".
БТА