/ Gulliver/Getty Images
Най-висшият съд на Ню Йорк отмени присъдата на холивудския продуцент Харви Уайнстийн по обвинения в сексуални престъпления и разпореди нов процес.

Съпругата на губернатора на Калифорния обвини Харви Уайнстийн в изнасилване

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът, включително допускането на показанията на жени, които не са били част от обвиненията срещу него. "Определението се отменя и се разпорежда нов процес", пишат съдиите, цитирани от АФП.

През февруари 2020 г. 72-годишният Уайнстийн беше признат за виновен от съд в Ню Йорк за изнасилване и сексуално посегателство, а по-късно беше осъден на 23 години затвор.

Обвинения за 140 г. затвор: Процесът срещу Уайнстийн започна в Лос Анджелис

Впоследствие той е признат за виновен и осъден от съд в Лос Анджелис на още 16 години затвор за изнасилване на жена в хотелска стая в Бевърли Хилс.

През 2017 г. срещу продуцента, носител на "Оскар", избухнаха бомбени обвинения, които поставиха началото на движението #MeToo и проправиха пътя на стотици жени да се борят срещу сексуалното насилие на работното място.

"С днешното си решение този съд продължава да осуетява стабилните постижения, за които оцелелите от сексуално насилие се бориха в нашата наказателноправна система", заяви един от съдиите, изразили несъгласие с решението.

Харви Уайнстийн не се призна за виновен по обвиненията в сексуални посегателства

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС