Сирия върна ценни експонати на Ирак
Сирия върна ценни експонати на Ирак / netinfo

В Иракския национален музей в Багдад се проведе церемония по предаването от сирийските власти на около 700 ценни, древни експонати, разграбени в първите дни след свалянето на Саддам Хюсеин през пролетта на 2003 г., съобщи Би Би Си.

Сред експонатите, заловени от сирийските власти, са златни огърлици, ножове, глинени статуи и съдове. Колекциите на Иракския национален музей са съдържали хиляди експонати, намерени при разкопките на древните културни центрове на Асирия и Вавилон, които са съществували на територията на съвременен Ирак. Най-известната експозиция на музея е била Асирийската зала, състояща се от каменни барелефи от древния царски дворец.

През 2003 г. мародери не са успели да изнесат тези барелефи, защото са били много тежки, но са успели да откраднат хиляди други ценни предмети. Част от тях все пак са върнати, но по данни на ЮНЕСКО, от 3 до 7 хиляди предмета се водят за изчезнали, от тях 40-50 експоната със световно значение. 700-те експоната са били поставени в 17 сандъка и доставени от Сирия в Багдад със самолет. Стойността им се оценява на милиони долари. В Ирак заявиха, че Сирия е предала най-много разграбени ценности до момента, допълва БГНЕС.