Сирийската опозиция отрича да е замесена в убийството на френски журналист
Сирийската опозиция отрича да е замесена в убийството на френски журналист / снимка: Reuters, архив

Сирийската опозиция отрича да е съпричастна към убийството на френския журналист Жил Жакие, загинал в Сирия, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на телевизия Си Ен Ен. Жакие намери смъртта си при експлозия на мина или противотанкова граната. Той беше репортер на френската телевизия Франс 2.

Пред Си Ен Ен представител на сирийската опозиция обвини сирийските сили за сигурност, че носят вина за смъртта на журналиста. По-рано властите на Сирия обвиниха от своя страна "въоръжени терористи" за нападението, при което загина френския журналист, и изразиха "дълбоко съжаление и скръб" за случилото се.

Сирийските правителствени сили са убили най-малко осем цивилни, сред които и четирима дезертьори, предаде ДПА, като се позова на представители на сирийската опозиция. Четиримата дезертьори са били убити в район близо до границата на Сирия с Турция.

На фона на тези информации Ройтерс съобщава, че няколко наблюдатели на Арабската лига, които са на мисия в Сирия, са напуснали тази страна или се готвят да го направят, защото смятали, че мисията им се е провалила, тъй като силите за сигурност на Башар Асад продължават да потушават със сила народния бунт.

Наблюдателите на Арабската лига не са посещавали отдалечени райони на Сирия, откакто 11 от тях бяха ранени от привърженици на Асад в пристанищния град Латакия в понеделник, предава БТА. Представител на Арабската лига поясни, че наблюдателите ще подновят мисията си днес, след като нови мерки за тяхната безопасност ще влязат в сила. Те са били договорени със сирийските власти.

Наблюдателят от Алжир Ануар Малек напусна екипа на Арабската лига. Той посочи, че много негови колеги споделят неговата позиция. Малек обяви, че е отвратен от ужасяващите сцени на насилие, на които е станал свидетел, и които е бил неспособен да предотврати.

Сирийската опозиция на свой ред твърди, че наблюдателите на Арабската лига, започнали мисията си на 26 декември, само дават повече време на Башар Асад при смазването на протестите със сила.