Върховният съд на Норвегия обяви днес, че синът на близък до президента Владимир Путин руски бизнесмен е нарушил закон, който забранява на руски граждани да пускат дронове, предаде Асошиейтед прес. Андрей Якунин е пускал дронове над Арктика миналата година.

Върховният съд отхвърли решението, взето на долна инстанция, със становището, че "забраната за летене на руски граждани включва и полети на дронове".  Забраната постановява, че руски компании или граждани на страната "не могат да кацат и да излитат от норвежка територия, както и да летят над нея".

Норвегия, както и Европейският съюз като цяло, наложи забраната след руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г.

Миналата година норвежки областен съд реши да тълкува като хоби пускането на дронове и постанови, че санкциите не го засягат.

Якунин, който има двойно гражданство - на Русия и на Великобритания, а живее в Италия, бе арестуван в Хамерфест, Северна Норвегия, на 17 октомври 2022 г., след като плавал из архипелага Свалбард и в близост до континенталния норвежки бряг.

Андрей е син на руския бизнесмен Владимир Якунин, дългогодишен познат на президента на Русия Владимир Путин, посочва АП. Държавният департамент на САЩ постави името му в санкционния списък на представители на властта в Русия и бизнесмени от страната след анексията на Крим през 2014 г.

В рамките на обиколката си из Свалбард Андрей Якунин носи отговорност за полетите на два дрона, които са негова собственост, във въздушното пространство над архипелага, отстоящ на повече от 800 километра северно от континентална Норвегия. Якунин е използвал дроновете за заснемане на свои изкачвания, преходи по глетчери и плавания.

Адвокатът на Андрей Якунин - Йон Кристиян Елден, отбелязва, че двама от петимата съдии от състава на Върховния съд са изявили несъгласие и не са заели позиция относно становището, че дроновете могат да бъдат причислени към категорията "самолети".

"Това само по себе си говори колко е сложен този казус. Има ли разумна причина да се приеме, че един обикновен турист ще го разбере?", гласи изявление на Елден. Той допълва, че Върховният съд е обсъждал само въпроса дали санкциите засягат дроновете, а не, например, дали правилата се отнасят и до хора с двойно гражданство.
Иво Тасев/БТА