/ Gulliver/Getty Images
Веднага след като Камала Харис се качи на сцената в Уилмингтън, Делауеър, в събота вечер, социалните мрежи се изпълниха с публикации с публикации за нейното облекло. Това беше показателен знак, за добро или лошо, за общественото мнение, с което нейният стил на обличане ще бъде сблъска през следващите години, съобщава Си Ен Ен.

Но докато речта за приемане на избраната за вицепрезидент със сигурност и с право ще бъде запомнена с вдъхновяващите думи към жените в САЩ и по света, коментарът за нейния гардероб не беше толкова тривиален, колкото може да звучи. Защото, вместо да разсейват думите й, белият панталон и блуза с връзка послужиха за засилване на посланието й за единство и еманципация.

В нощта, която Харис посвети на жените преди нея тя каза : „облягам се на раменете ви“, на онези, които се бориха за избирателното право в началото на ХХ век и на „новото поколение“, което упражни правата си миналата седмица.

Белият цвят отдавна е свързан с движението за избирателно право на жените, възприето като символ на морална чистота заедно със зелено за надежда и лилаво за достойнство. Той също така характеризира нейния дух на ненасилие, маслинова клонка за застрашените от тогавашните й радикални призиви за политическо равенство.

Но съботната вечер не се отнасяше само до вота на жените. Харис, първата чернокожа жена с корени от Южна Азия, избрана за вицепрезидент беше вдъхновена от Шърли Чисхолм, първата чернокожа жена, избрана в Конгреса през 1968 г., която била в бяло, когато е избрана. Тя стоеше на раменете на Джералдин Фераро, облечена изцяло в бяло, за да приеме ролята на кандидат-партньор на Уолтър Мондейл в президентската му кампания през 1984 г. А също и на раменете на Хилари Клинтън, която носеше бял костюм с панталон на приемането на номинацията за президент на Демократическата партия през 2016 г.

Много умишленият избор на Харис беше жест на солидарност с дългия списък от жени, които се противопоставиха на очакванията в Америка в политиката. Тя показа, че избраният вицепрезидент не се разглежда като изключение от правилото, а по-скоро като част от едно продължение, на бавно огъващата се „дъга на моралната вселена“, както се изрази избраният президент Джо Байдън в речта си, цитирайки Мартин Лутър Кинг Младши

Блузата с връзка на Харис също има историческа тежест. Това напомня на облеклото на Маргарет Тачър, която носеше нейната, както колегите й от мъжки пол вратовръзки, подходяща метафора за това как бившият министър-председател на Обединеното кралство приобщи и преработи правилата на „мъжкия клуб“ от британската политика през 80-те.

Избраният вицепрезидент очевидно гледа отвъд ерата на Тръмп към нещо по-универсално. Но тоалетът й, уж създаден от американския моден дизайнер Уес Гордън за Каролина Ерера, говори за новата история и по други начини.

Жените в Демократическата партия непрекъснато носят бяло в мълчалив протест срещу президент, когото смятат за заплаха за правата им. По време на изказване на Тръмп пред Конгреса през 2017 г. група жени-законодатели синхронизираха облеклото си, за да акценират на проблемите на жените, включително репродуктивни права и равно заплащане.

Те направиха това отново през февруари тази година, когато депутатите отбелязаха век от 19-ата поправка, която дава на жените правото да гласуват (въпреки че цветнокожите жени са изправени пред бариери пред гласуването в продължение на десетилетия още). Образът на Нанси Пелоси, облечена в бяло, саркастичното ръкопляскаща зад президента година по-рано, когато блок от жени в конгреса, облечени в бели дрехи седеше пред него, също дълго ще се помни. Харис стоеше и на техните рамене.

Встъпването в длъжност на вицепрезидента, чиито стандарти за облекло са мъжки повече от 230 години, предизвиква дискусии за гардероба на Харис. Вниманието може да не е добре дошло, но липсата на прецедент също може да бъде освобождаващо. Има възможност да преработи ролята по свой собствен образ, създавайки отправна точка за много жени, които неизбежно ще последват нейните стъпки. Както каза на събралите се в Делауеър, " Може да съм първата жена в тази роля, но няма да бъда последната."

Харис вече показа и по-небрежната си страна, по-специално очевидното си предпочитание към кецовете Converse. Докато нейният акаунт в Инстаграм е изпълнен с тъмни панталони, които традиционно предпочита, видео, публикувано малко след обявяването на прогнозната победа, я показва в тренировъчна екипировка, докато поздравява Байдън по телефона („Ние го направихме, Джо! '). Този небрежен момент е характерен за ерата на социалните мрежи, но привнесе нещо освежаващо и лишено от обичайния полиран дух на момента.

Разбираемо е, че много жени лидери отхвърлят публичните въпроси относно техните модни избори. Германският канцлер Ангела Меркел се бунтува срещу двойните стандарти, изобличавайки "писането на писма", подбудено от екипи, очевидно избрани да отклоняват вниманието. Междувременно бившият британски премиер Тереза Мей прекара голяма част от поста си на министър-председател, подложена на неоправдана критика за импровизираните й модни решения, които биха били пренебрегнати, ако бяха направени от мъж на поста.

Само най-слепите политически наблюдатели обаче могат да отрекат силата на облеклото, ако лидерите решат да го използват.

На най-големите сцени и в най-важните моменти жените политици са възприели неизказана символика, независимо дали Джасинда Ардерн носи хиджаб в акт на единство с мюсюлманите след терористичната атака в Крайстчърч или конгресмена Александрия Окасио -Кортес е с ярко червено червило като "бойна боя", докато порицава колега за предполагаем сексизъм.

В събота вечер Харис не само показа, че осъзнава тази сила, но и не се страхува да я използва.
БГНЕС