В Мичоакан, Мексико, тази сутрин е регистрирано земетресение с магнитуд 6,8 по Рихтер, съобщи Геоложката служба на САЩ (USGS), но няма предупреждение за цунами.
 
Силното земетресение причини смъртта на най-малко двама души и изкара на улицата жителите на столицата.

Една жена почина в Мексико сити, след като е паднала по стълбите и си е ударила главата, когато земетресението е задействало алармите за ранно предупреждение, а втората жертва е получила сърдечен удар, съобщиха властите.

Епицентърът на земетресението с магнитуд 6,9 е бил близо до тихоокеанското крайбрежие, на 84 км южно от Коалкоман в западния щат Мичоакан, съобщи националната сеизмологична агенция. Според Геоложката служба на САЩ (USGS) магнитудът е бил 6,8.

Това е най-силният от повече от 1200 вторични труса след земетресението с магнитуд 7,7, което удари същия район в понеделник, съобщи националната сеизмологична агенция.

Този трус причини смъртта на двама души в Западно Мексико, повреди няколко хиляди сгради и предизвика паника на повече от 400 км от Мексико Сити.

Последният трус отново задейства алармите в столицата малко след 1:00 ч. (06:00 ч. по Гринуич) и предизвика разклащане и люлеене на сгради.

Много хора бързо се евакуираха от домовете си, когато алармите прозвучаха, като някои от тях все още бяха облечени в пижами и носеха домашните си кучета.

"Имахме вторичен трус с магнитуд 6,9 по Рихтер с епицентър в Коалкоман", заяви президентът Андрес Мануел Лопес Обрадор в Twitter.

"За съжаление, двама души загубиха живота си в Мексико сити", каза той и добави, че няма данни за жертви в западните щати Мичоакан, Колима и Халиско.

Кметът на Мексико Сити Клаудия Шейнбаум заяви, че хеликоптери са прелетели над столицата и че по първоначални данни няма данни за разрушения.

"Засега няма щети в града след земетресението", написа тя в Туитър.

По данни на националната сеизмологична агенция трусът е станал на дълбочина 12 км, докато USGS оценява дълбочината на 24 км, като се намира на около 410 км от Мексико сити.
БГНЕС, АФП