Силите на КФОР остават в Косово
Силите на КФОР остават в Косово / снимка: Reuters

Министрите на отбраната от НАТО са решили силите на КФОР в Косово да продължат мисията си, съобщи генералният секретар на пакта Андерс Фог Расмусен на заключителната пресконференция по повод приключилото двудневно заседание в Брюксел, предаде БТА.

В отговор на въпрос той уточни, че числеността на контингентите на място няма да бъде намалявана засега, тъй като обстановката със сигурността не позволява това. Расмусен уточни, че в следващите месеци се предвижда прегрупиране на сили на КФОР към северната част на Косово.

По повод мисията на ИСАФ в Афганистан той повтори неколкократно, че графикът за постепенно изтегляне и приключване на дейността на международния военен контингент остават непроменени - до края на 2014 година. Министрите са утвърдили решението за започване на планирането на следващата мисия от 2015 година, свързана с обучение на местните сили за сигурност. Все още числеността на тази бъдеща мисия не е определена и се очаква оценката на военното ръководство на НАТО до края на годината. В началото на следващата година на основата на този анализ предстои да бъде взето съответното политическо решение.

Стратегията ни работи и графикът ни се запазва без промяна, заяви Расмусен, като уточни, че не може да бъде водеща новина информацията за постоянното намаляване на числеността на ИСАФ и изтеглянето на контингентите, тъй като това е логичен, дълъг, деликатен и планиран процес. Няма да се втурваме към изхода, ще изпълним целта си Афганистан повече да не става убежище за терористи, добави той.

По неговите думи нападенията на "враговете на Афганистан" бележат спад в Кабул със 17 процента от началото на тази година, в сравнение с данните за 2011 година. Когато има нападения, местните сили се справят добре сами, коментира той. Расмусен заяви, че афганистанските сили за сигурност са в състояние вече да поемат отговорност за 3/4 от територията на страната, а статистиката показва, че там, където работят основно местни полицаи и военни, атаките са намалели.