/ БТА
Швейцарски гвардеец припадна по време на седмичната аудиенция на папа Франциск, като се удари с трясък в пода, докато все още държеше алебардата си, а загрижен първосвещеник го гледаше.

Младият мъж, член на колоритния въоръжен орган, натоварен със задачата да защитава папата, припаднал, докато се четял религиозен текст.
 

папа гвардеец
БТА

На снимките се вижда, че той лежи с лице надолу в отличителния си костюм на червени, жълти и сини райета, а шлемът му с червено перо е все още на мястото си.

Мъжът, който изглеждаше блед, беше вдигнат почти веднага на крака и му беше помогнато да излезе от аудиторията "Павел VI". В края на аудиенцията 85-годишният папа се откъсна от рутинната си програма, за да разговаря с един швейцарски гвардеец в цивилно облекло.

Говорител на Ватикана заяви пред АФП, че гвардеецът "вероятно е получил спад в кръвното налягане".

Малкият град-държава страда от гореща вълна, като според прогнозите в сряда температурите ще достигнат 36 градуса по Целзий (97 градуса по Фаренхайт).
 

папа гвардеец
БТА

Швейцарската гвардия е най-малката армия в света, наброяваща общо 135 души, като членовете ѝ трябва да са практикуващи римокатолици, швейцарски граждани, на възраст между 19 и 30 години и да са високи най-малко 1,47 м. Освен това те трябва да са неженени, въпреки че могат да сключат брак по-късно.

Те се задължават да пазят папата в продължение на поне 26 месеца.
БГНЕС