/ istockphoto.com
Шведски прокурори обвиниха двама братя в "шпионаж при утежняващи вината обстоятелства" за предполагаем шпионаж за руското военно разузнаване ГРУ в периода 2011-2021 г., като единият от тях е бивш служител на разузнаването.

"Информацията, която е била получена, предадена и разгласена, би могла, ... ако попадне в ръцете на чужда сила, да доведе до увреждане на сигурността на Швеция", заяви главният прокурор Пер Линдквист в изявление.

Двамата братя са идентифицирани в обвинителния акт като Паям Киа, на 35 години, и Пейман Киа, на 42 години. Според съобщения в шведските медии те са от ирански произход.

Пейман Киа е служил в шведската разузнавателна служба Sapo и в разузнавателните части на шведската армия.

Според шведския референтен вестник "Dagens Nyheter" в един момент той е работил за Службата за събиране на специална информация (KSI) - най-секретната секция на военната тайна служба.

Обвинен е в незаконно придобиване на информация по време на работата си в Sapo и въоръжените сили.

Междувременно Паям Киа е обвинен в "участие в планирането на деянието и осъществяване на контакти с Русия и ГРУ, включително предаване на информация и получаване на компенсации".

Според шведските медии двойката, която рискува да получи доживотна присъда, ако бъде призната за виновна, отрича обвиненията.
Министърът на отбраната Пал Йонсон заяви пред парламента, че случаят е "много деликатен" и страната е засилила сигурността си след ареста на двойката преди година.
БГНЕС, АФП