ж
ж / iStock
Швеция изгони китайска журналистка, заявявайки че е заплаха за националната сигурност, предаде АП, като се позова на шведски медии.

Журналистката, 57-годишна жена, чието име не се съобщава, беше арестувана от шведските служби за сигурност през октомври и експулсирана от правителството в Стокхолм миналата седмица, съобщи шведската обществена телевизия SVT.

Жената е пристигнала в скандинавската страна преди около 20 години. Според телевизията тя е имала документ за пребиваване и е била омъжена за швед, с когото имат деца. Жената е имала контакти с китайското посолство и с хора в Швеция, които са свързани с китайското правителство.

Адвокатът ѝ казва в ефира на телевизията, че жената не смята, че е заплаха за Швеция. „Трудно ми е да навляза в детайли, тъй като повечето са забулени в тайна, понеже това е въпрос на национална сигурност“, каза той.

Норвежката радиотелевизионна компания съобщи, че журналистката също е извършвала дейност и в Норвегия, както и в други северни страни, вкл. Дания, Финландия и Исландия.

Отношенията между Стокхолм и Пекин са напрегнати от години, отбеляза АП.

През 2020, съд в Източен Китай осъди родения в Китай, но имащ шведско гражданство, Гуей Минхай за „незаконно предоставяне на информация в чужбина“. Китай отхвърли шведските искания за освобождаване на Гуей. Той е изчезнал през 2015, когато се смята, че е бил отвлечен от китайски агенти от дома си на крайбрежието в Тайланд.

Случаят доведе до разследване срещу шведската посланичка в Китай заради среща, която била организирана от нея между дъщерите на Гуей и двама китайски бизнесмени, за които дъщерите казват, че са заплашили баща им. Подозренията върху посланичката, Анна Линдстед, в крайна сметка падат.

През 2018 г. шведски съд осъди мъж за шпионаж в полза на Китай за събиране на информация за тибетци, които са избягали в Швеция. Тибетец, работил за протибетско радио, беше осъден на 22 месеца затвор за „груба незаконна разузнавателна дейност“.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Божидар Колев/БТА