/ БГНЕС
Нахлуването на Русия в Украйна е довело до "епохално прекъсване" на германските връзки с Москва, а войната е разрушила мечтата на бившия съветски президент Михаил Горбачов за "общ европейски дом", заяви президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер.

Президентът е от крилото на германските социалдемократи, което отдавна настоява за по-тесни икономически връзки с Москва, за да я закрепи в рамките на ориентираната към Запада глобална система.

Въздушна тревога: Президентът Щайнмайер влезе в бомбоубежище в Украйна (СНИМКИ)

"Когато погледнем към днешна Русия, няма място за стари мечти", каза Щайнмайер. "Днес нашите страни стоят една срещу друга", допълни той, цитиран от Ройтерс.

"Това ни потопи и нас в Германия в едно друго време, в една несигурност, която смятахме, че сме преодолели: време, белязано от война и насилие, от опасения за разрастване на войната в Европа", добави той.

Зеленски обсъди с германския президент „недоразуменията от миналото“, покани го в Киев

Щайнмайер направи изненадващо посещение в Киев във вторник. Той обеща подкрепа за Украйна, особено в областта на противовъздушната отбрана. Посещението беше първото му след нахлуването на Русия в Украйна.
БГНЕС