Олаф Шолц
Олаф Шолц / БГНЕС
Германският канцлер Олаф Шолц припомни историческата отговорност на Германия за убийството на милиони евреи по време на нацисткия режим, предаде ДПА.

"Страданието на шест милиона избити невинни евреи не е забравено, както и страданието на оцелелите", написа Шолц в "Туитър" днес, когато се чества паметта на жертвите на Холокоста. 

Днес оцелялата от Холокоста Розет Кац произнесе реч в германския парламент. Председателката на Бундестага Бeрбел Бас откри специалното събитие, на което присъства и президентът Франк-Валтер Щайнмайер. Тази година на възпоменателната церемония фокусът е върху хората, преследвани от нацистите заради сексуалната си ориентация или идентичност.

Отдаваме почит към жертвите на Холокоста (СНИМКИ)

На 27 януари 1945 г. войниците от Червената армия освобождават оцелелите от концентрационния лагер Аушвиц в окупираната от нацистите Полша. Там те убиват повече от милион души, от които по-голямата част евреи.

Датата се отбелязва в Германия от 1996 г. като Ден за възпоменание на жертвите от Холокоста и в почит се полагат венци на много места из страната.

Обръщение към депутатите направи и Клаус Шидерван, представител на ЛГБТИ общността.  

Международният комитет за Аушвиц направи паралел с руската война в Украйна.

Комитетът заяви днес сутринта, че тази година оцелелите от германските концентрационни лагери са изправени пред нови ужаси и страдания, а денят за възпоменание винаги е болезнен за тях. Това заедно със спомена за избитите им семейства и останалите затворници е ужасът на нова война в Европа.
Анелия Пенкова/БТА