България, Румъния и Хърватия отговарят на всички изисквания да получат пълноправно членство в Шенгенската зона за безвизово пътуване, заяви германският канцлер Олаф Шолц, цитиран от Ройтерс.

"Шенген е едно от най-големите постижения на ЕС и ние трябва да го пазим и развиваме. Това между другото означава да запълним останалите пропуски", каза той в Прага.

"Хърватия, Румъния и България покриват всички технически изисквания за пълноправно членство. Аз ще работя за това те да станат пълноправни членки", допълни той.

МВнР: Работи се активно, за да може България да влезе в Шенген до края на годината

Германският канцлер Олаф Шолц изрази днес в Прага подкрепата си и за разширяването на Европейския съюз със страните от Западните Балкани, Украйна, Молдова и Грузия, предаде Франс прес.  

По този начин германският лидер сподели визията си за ЕС, в който членуват "30 или 36 страни".

Освен това Шолц изтъкна, че правото на вето при гласуванията в ЕС следва да бъде премахнато.

"В случаите, в които понастоящем (в ЕС) е необходимо единодушие, рискът една-единствена страна да възпрепятства взимането на решение нараства с приемането на всяка нова страна членка", каза още канцлерът, като предложи плавен преход към взимането на решения с мнозинство, когато става дума за общата външна политика, а също така и в други сфери, като например фискалната политика.

Шолц изрази също така подкрепата си за идеята на френския президент Еманюел Макрон за създаването на "европейска политическа общност", която ще даде възможност за редовни разговори на лидерите от ЕС с техните "европейски партньори" от страните, които не членуват в обединението.
БТА