Ангажиментът и подкрепата на ЕС в процеса на евроинтеграция на РС Македония са изключително важни в настоящия момент, за което от ЕС е изпратено ясното послание за важността на успешното завършване на процеса на конституционни промени за по-нататъшния ход на евроинтеграционния процес на страната.

Toва бе подчертано на двустранна среща снощи между министър-председателя на страната Димитър Ковачевски и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел в Блед, съобщи скопският "Независен весник".

Ковачевски: Ще подам оставка веднага след промените в Конституцията

Двамата събеседници се съгласиха, че конституционните промени представляват уникален шанс за напредъка и просперитета на Република Северна Македония в рамките на ЕС. Членството на Северна Македония в ЕС ще има положително въздействие върху цялостната ситуация в Западните Балкани, особено в областта на икономическото развитие както на страната, така и на региона, съобщи правителствената пресслужба.

На срещата е било подчертано също, че ангажираността и ускоряването на реформите е от ключово значение за увеличаване на подкрепата от ЕС по отношение на предприсъединителните фондове за страните от Западните Балкани.

На срещата, на която присъстваха вицепремиерът по европейските въпроси Боян Маричич и министърът на външните работи Буяр Османи, бяха обсъдени текущите политически събития в Република Северна Македония, с акцент върху, както беше посочено, успешното начало на процеса на конституционни промени в парламента.

Парламентът в Скопие не гласува промените в Конституцията

Преди срещата с председателя на Европейския съвет министър-председателят  на Република Северна Македония Димитър Ковачевски присъства на работна вечеря, организирана от словенския премиер Роберт Голоб. Лидерите  от региона използваха възможността да обсъдят европейската интеграция на страните от Западните Балкани, както и напредъка на процесите на реформи, смятан за най-добрата инвестиция за страните от региона.
Светла Митева/БТА