/ БГНЕС
Северна Корея изстреля по посока към морето множество крилати противокорабни ракети с малък обсег, а изтребители "Сухой" изстреляха ракети въздух-земя днес като част от военни учения, предаде Ройтерс, като цитира изявление на южнокорейската армия. Изпитанията на ракетите бяха извършени в навечерието на севернокорейски национален празник по повод рождението на основателя на страната Ким Ир-сен, дядо на сегашния лидер Ким Чен-ун.

Ким Чен-ун назначи сестра си на висок партиен пост

Противокорабните ракети бяха изстреляни към 7 ч. днес (22 ч. по Гринуич снощи) и паднаха в морето на над 150 км от източния крайбрежен град Мунчхон, докато изтребителите "Сухой" провеждаха учебни стрелби, съобщиха пред медиите представители на южнокорейския Комитет на началник-щабовете. Те не дадоха информация колко ракети са били изстреляни, но уточниха, че се извършва подробен анализ на учението съвместно с американското разузнаване.

Лъже ли Пхенян за коронавируса?

Тези тестове са част от зимните учения, които Северна Корея провежда през последните седмици, забавени заради пандемията от коронавируса. Според южнокорейски представител има повишение в активността на севернокорейските военновъздушни сили. Според тях това има за цел да компенсира липсата на зимни учения, които трябваше да завършат в края на миналия месец. "Освен това те обикновено провеждат военни мероприятия в близост до датата на годишнината на 15 април", добавят представителите, като отбелязват, че Пхенян е използвал подобна противокорабна ракета през юни 2017 година.
БТА