/ БГНЕС
Северна Корея осъди решението на САЩ да предоставят на Украйна на балистични ракети с голям обсег, известни като АТАКМС (Army Tactical Missile Systems, ATACMS), и заяви, че този ход само ще попречи на усилията за мир, предаде Ройтерс.

Във вторник Украйна съобщи, че за първи път е използвала доставената от САЩ система и е нанесла тежки поражения на две летища в окупираните от Русия области. Правителството в Киев многократно е искало от Вашингтон въпросните ракети след началото на руската инвазия през февруари миналата година, като същевременно е обещавало да не ги използва срещу цели на територията на Русия, отбелязва Ройтерс.

"САЩ най-накрая доставиха на Украйна ракетната система земя-земя АТАКМС въпреки сериозната загриженост и силното противопоставяне на международната общност", заяви Син Хон-чол, посланик на Северна Корея в Москва, цитиран от държавната информационна агенция КЦТА. Той допълни, че предоставянето на системата АТАКМС ще попречи за бързото и мирно решаване на конфликта в Украйна и че има опасност цяла Европа да бъде въвлечена в "безкрайна война".

Миналата седмица Белият дом обвини Пхенян, че наскоро е изпратил оръжия на Русия и определи това като "тревожно развитие", припомня Ройтерс.
Николай Велев/БТА