/ ThinkStock/Getty Images
Северна Корея заяви, че решението на САЩ да позволят на Южна Корея да произвежда ракети с по-големи възможности е пример за американската враждебна политика към Севера, съобщи Асошиейтед прес.

Пхенян предупреди, че това може да доведе до "изострена и нестабилна ситуация" на Корейския полуостров.

"Решението на САЩ да дадат пълна "ракетна" свобода на Южна Корея има за цел да разпали надпревара във въоръженията на Корейския полуостров и околните региони и да спре развитието на (Северна Корея)", казва външнополитическият коментатор Ким Мьон Чол, цитиран от севернокорейската информационна агенция КЦТА.

Това е първата реакция от страна на Северна Корея на срещата между лидерите на САЩ и Южна Корея на 21 май, на която САЩ сложиха край на десетилетните ограничения върху южнокорейската ракетна програма и позволиха на съюзника си да произвежда ракети с неограничен обсег.

Обвиненията към САЩ във враждебност към Северна Корея може да имат значение, защото Пхенян е заявявал, че няма да се върне на масата на преговорите, докато американската враждебност не спре. Последното изявление обаче все пак идва от коментатор, а не от правителството, което подсказва, че Северна Корея все още иска да остави място за евентуална дипломация с администрацията на президента Джо Байдън.

Преди САЩ не позволяваха на Южна Корея да разработва ракети с обсег повече от 800 км, за да не допуснат регионална надпревара във въоръженията. Този обсег позволяваше на южнокорейското въоръжение да нанесе удар по всяка точка в Северна Корея, но не и да достигне до съседи като Китай и Япония.

Някои южнокорейски наблюдатели приветстваха края на ограниченията като възстановяване на военния суверенитет на страната, но други заподозряха САЩ в намерение да засилят военните способности на съюзника си в условията на съперничество с Китай.
БТА