Северна и Южна Корея дадоха символично начало на бъдещ проект, предвиждащ да бъдат модернизирани и свързани отново едни с други автомобилни и железопътни транспортни артерии от двете страни на строго охраняваната им граница. Това стана на специална церемония днес на гара в района на границата, предаде ДПА.
 

Gulliver/Getty Images


Церемонията се състоя на гара Панмин, намираща се близо до севернокорейския град Кесон. На нея присъстваха около 200 високопоставени представители на двете Кореи, както и гости от Русия, Китай и Монголия, съобщи южнокорейската агенция Йонхап. Присъстваха и представители на Икономическата и социална комисия на ООН за Азия и Тихия океан (ЮНЕСКАП), за да демонстрират важността на проекта за региона като цяло.

Пореден жест на помирение между Северна и Южна Корея (СНИМКИ)

Една от задачите на проекта е да развие транспортната инфраструктура така, че евентуално да осигури връзка на Корейския полуостров с Европа, за което ще бъде нужно севернокорейската железопътна мрежа да бъде модернизирана. "Транспортната артерия, свързваща Юга и Севера, ще се превърне в основния кръвоносен съд на общото благоденствие в Източна Азия и ще разшири нашия хоризонт към континента", е казал южнокорейският министър на транспорта Ким Хьон-ми в Кесон според южнокорейски телевизионни репортажи. Тя замина за церемонията заедно с южнокорейския министър на обединението Чо Мьон-кьон и други представители на Юга със специален влак.
 

Gulliver/Getty Images


През 2008 г. малък железопътен участък, свързващ двете Кореи, беше затворен малко след като беше възстановен. След силно изострилото се напрежение през последните години поради редицата ядрени и ракетни изпитания на КНДР двете страни предприемат стъпки за сближаване, които започнаха в началото на тази година. През април южнокорейският президент Мун Дже-ин и севернокорейският лидер Ким Чун се споразумяха за редица мерки, чиято цел е чрез тях да бъдат нормализирани двустранните отношения. Една от тях е възстановяването на връзките между транспортните артерии в двете страни.

Лидерите на Северна и Южна Корея подписаха обща декларация
 

Gulliver/Getty Images


Успехът на общите транспортни проекти зависи от волята и решимостта на хората, заяви в Кесон севернокорейският зам.-министър на железниците Ким Юн-хьок. Не е ясно кога ще започне работата по проекта. За след церемонията има насрочени допълнителни изпитания на железопътното трасе и заседания по планирането, заяви южнокорейското министерство на обединението.
 

Gulliver/Getty Images


За да се състои днешната церемония, беше изискано временно изключение от санкциите на Съвета за сигурност на ООН срещу КНДР. Това беше нужно, за да бъде транспортирано оборудване и за придвижването на влака с южнокорейската делегация.