Солидната американска банка JPMorgan Chase е препрала пари от Северна Корея, твърди разследване
Солидната американска банка JPMorgan Chase е препрала пари от Северна Корея, твърди разследване / IStock
Северна Корея е изпълнявала сложна схема за пране на пари в продължение на години, като е използвала поредица от „кухи“ компании и помощ от китайски компании, „изпирайки“ пари през известни банки в Ню Йорк, според поверителни банкови документи, прегледани от NBC News.

Банковите трансфери от свързани със Северна Корея компании с непрозрачна собственост понякога се случват само през дни или часове, а преведените суми са в кръгли цифри без ясни търговски причини за транзакциите, според документите.

Греъм Бароу, лондонски експерт за борба с прането на пари, заяви, че този вид сделки са "сигнал за тревога“ и носят белезите на усилията за прикриване на произхода на незаконните пари в брой.

Структура от поверителни банкови документи, прегледани от NBC News, предлага рядък поглед върху това как Северна Корея - и други измамници – трансферират незаконни пари в брой през границите, въпреки международните санкции, за да блокират достъпа на Пхенян до глобалната финансова система.

Подозираното пране от свързани със Северна Корея организации възлиза на над 174,8 милиона щатски долара в продължение на няколко години, като транзакциите са били разрешени чрез американски банки, включително JPMorgan Chase и Bank of New York Mellon, сочат документите.