/ БГНЕС
Правото на съдебна защита не означава да се спекулира със свободата на словото, посочва шефът на КПКОНПИ
Председателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров написа писмо до шефа на борда на "Репортери без граници" - Пиер Аски. Повод за писмото му е осъждането от страна на организацията на "растящия политически натиск над основната независима медийна група "Икономедиа", издател на "Капитал" и "Дневник" след серия публикации от въпросните медии.

КПКОНПИ внася в съда иска за отнемане на незаконното имущество на Прокопиеви

В писмото Цацаров пояснява, че запорите на семейство Прокопиеви са за пране на пари и нямат общо с медийния им бизнес. Бившият главен прокурор обръща внимание още, че правото на Прокопиев да се защити в съда по делата срещу него не е равносилно на спекулации от негова страна спрямо свободата на словото в България.

Шефът на КПКОНПИ обяснява на Аски, че комисията е независим държавен орган, избиран от Народното събрание, а производството по отнемане на незаконно придобито имущество е уредено в закон.

"Г-н Иво Прокопиев е обвиняем по две наказателни производства, едно от които вече се разглежда в съда по внесен срещу него и други лица обвинителен акт. Обвиненията касаят пране на пари и съучастие в длъжностно престъпление, като помагач на бивш финансов министър при продажба на занижени цени на държавен дял в енергоразпределително дружество.

Процедурите в КПКОНПИ срещу него са стартирали в резултат на тези обвинения", разяснява на  шефа на "Репортери без граници" Цацаров. Той цитира и решението на КПКОНПИ, внесено в СГС на 20 май, според което се иска отнемане на незаконно придобито имущество от семейство Прокопиеви за близо половин милион лева. Това имущество няма отношение към издателската дейност на семейството, категоричен е Цацаров.

"Г-н Иво Прокопиев има право да се защитава, както по обвиненията в извършени престъпления, така и в производството по отнемане на незаконно придобито имущество, с всички средства, които намира за необходими. Струва ми се обаче, че правото му на защита следва поне да изключва спекулата, че се извършва посегателство над свободата на словото", обръща внимание на Аски шефът на КПКОНПИ.


Ето и целия текст на писмото, което можете на откриете на страницата на КПКОНПИ:

 

ДО

г-н ПИЕР АСКИ

ПРЕДСЕДАТЕЛ

НА АДМИНИСТРАТИВНИЯ БОРД

НА „РЕПОРТЕРИ БЕЗ ГРАНИЦИ“


 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН АСКИ,

На 22.05.2020 г. от „Репортери без граници“ бяха разпространени поредица от съобщения в „Туитър“, според които организацията „осъжда растящия политически натиск над основната независима медийна група „Икономедиа“, издател на „Капитал“ и „Дневник“ и информира, че „са замразени банкови сметки и някои частни активи на изпълнителния директор Галя Прокопиева и основателя Иво Прокопиев“. Това се определя като „действие по искане на политически контролирани органи“, което има за цел „да отклони общественото внимание от продължаващия скандал за търговия с влияние в хазартния сектор и е в отговор на журналистически разследвания, разкрили неприятни истини за случаи на корупция“. В България тези съобщения станаха известни още същия ден, след публикация в „Дневник“ със заглавие „Репортери без граници“ осъди растящия политически натиск срещу „Дневник“ и „Капитал“.

Без по никакъв начин да се опитвам да влияя на начина на формиране на позициите на „Репортери без граници“ и на тяхното публично оповестяване, представям на Вашето внимание, а чрез Вас – и на вниманието на Борда, на който сте председател, информация само относно някои факти:

- Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество /КПКОНПИ/ е независим специализиран държавен орган, членовете на който се избират от Народното събрание на Република България. Производството по отнемане на незаконно придобито имущество е уредено в закон. То започва след привличане на лицето като обвиняем от органите на прокуратурата, като след това се провежда от Комисията независимо от наказателното производство /т. нар. „гражданска конфискация“/;

 - Г-н Иво Прокопиев е обвиняем по две наказателни производства, едно от които вече се разглежда в съда по внесен срещу него и други лица обвинителен акт. Обвиненията касаят пране на пари и съучастие в длъжностно престъпление, като помагач на бивш финансов министър при продажба на занижени цени на държавен дял в енергоразпределително дружество. Процедурите в КПКОНПИ срещу него са стартирали в резултат на тези обвинения.

- На 20.05.2020 г. Комисията взе решение за внасяне на искова молба в Софийски градски съд срещу Иво Прокопиев и Галя Прокопиева, за отнемане на незаконно придобито имущество, с цена на иска 451 476.59 лв. Претендира се отнемане на парични суми и акции, вкл. такива, придобити в САЩ, Германия, Япония и Люксембург. По това производство, на 17.02.2020 г. Софийски градски съд уважи искане на КПКОНПИ за обезпечение на бъдещ иск срещу двете лица, поради установено значително несъответствие между имущество и доходи за периода 15.08.2008 – 15.08.2018 г. С определението на съда са наложени запори на акции, запори на банкови сметки, както и запор на моторна лодка. По отношение на посочените лица е налице и друго производство. През 2018 г. в Бургаския окръжен съд е внесена от КПКОНПИ искова молба за отнемане в полза на държавата с цена на иска в размер на 198 927 389,22 лв., по която е образувано гражданско дело. Наложените обезпечителни мерки по това дело касаят възбрани върху недвижими имоти, както и запори върху притежавани акции. През м. март 2020 г. по делото са наложени и допълнителни обезпечителни мерки - възбрани върху недвижими имоти в София и Балчик, собственост на дружества, контролирани от „Алфа Финанс холдинг“ АД.

- Имуществото, посочено по-горе няма никакво отношение към издателската дейност на Иво Прокопиев и неговата съпруга. Според официалната информация, действителни собственици на „Икономедиа“ АД – издател на „Капитал“ и „Дневник“, са Иво Прокопиев и още едно лице /Теодор Захов/. Спрямо г-н Захов КПКОНПИ не е предприемала никакви действия. Нещо повече – издателската дейност не е нито основен, нито единствен източник на доходи за г-н Прокопиев. От събраните доказателства е видно, че той притежава дялове и акции в множество търговски дружества, които имат различен предмет на дейност – финансови операции, банкова дейност, недвижими имоти. В същото време, по нито едно от производствата, касаещи Иво Прокопиев и Галя Прокопиева, не са претендирани и предприемани каквито и да е действия, свързани с издателската им дейност и с имущество, принадлежащо на „Икономедиа“ АД. Не са налагани каквито и да е обезпечителни мерки /възбрани, запори на банкови сметки и др./ на дружеството – издател на „Капитал“ и „Дневник“. Комисията няма претенции спрямо „Икономедиа“ АД и предявените в съда искове не са срещу това дружество. Спекулативните твърдения в тази насока станаха причина на 20.05.2020 г. това да бъде публично оповестено в прессъобщение на КПКОНПИ;

- Твърдяното „замразяване на банкови сметки и частни активи“ е по искане на Комисията, но с решение на съд. Нито една принудителна мярка не може да бъде наложена без съдебен акт. Г-н Прокопиев, както и всички други лица в производствата по отнемане на незаконно придобито имущество, разполага с всички средства за съдебна защита.

Мисията на „Репортери без граници“ е свързана с предаването на информация и изразяване на позиции, съобразно свободното вътрешно убеждение на всяка медия и всеки журналист. Към тази мисия се отнасям с уважение.

Г-н Иво Прокопиев има право да се защитава, както по обвиненията в извършени престъпления, така и в производството по отнемане на незаконно придобито имущество, с всички средства, които намира за необходими. Струва ми се обаче, че правото му на защита следва поне да изключва спекулата, че се извършва посегателство над свободата на словото.

С УВАЖЕНИЕ:  /п/
    
СОТИР ЦАЦАРОВ,

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КПКОНПИ

В отговор Прокопиев разпространи позиция, в която твърди, че репресията срещу него продължава. Според него действията на прокуратурата срещу него и фирмите му вероятно били законни като процедура, но незаконни по същество.