Семинар за разследващи румънски журналисти
Семинар за разследващи румънски журналисти / netinfo
Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) организира петдневен семинар за разследващи румънски журналисти. Съдействие на ОЛАФ е оказала Международната федерация на журналистите, чиято централа е в Брюксел.

Поканени са журналисти от водещи румънски медии, ,които имат известен опит в разследващата журналистика. С оглед на последното разширяване на Европейския съюз основната цел на петдневното събитие ще бъде да се обясни работата на агенциите в Европейския съюз, които разследват случаи на измами и фалшифициране, на корупция и други незаконни действия, които вредят на финансовите интереси на Европейския съюз, обясниха от ОЛАФ.

Диалогът между борещите се с измамите институции в Европейския съюз и журналистите е пример за прозрачност и откритост в работата на тези институции. Информацията може да помогне за възпиране на измамите и нередностите, като се разширява осведомеността на гражданите за опасностите, криещи се за тях в икономическите престъпления, заяви във връзка със семинара заместник-председателят на Европейската комисия Сийм Калас, отговарящ за административните въпроси, одита и борбата със злоупотребите.