Секретни планове на новото посолство на САЩ в Ирак се появиха в интернет
Секретни планове на новото посолство на САЩ в Ирак се появиха в интернет / netinfo

Подробни планове за новото посолство на САЩ, което в момента се строи в Багдад, се появиха вчера в интернет след пробив в строгите мерки за сигурност около секретния проект, предаде Асошиейтед прес.

Компютърни визуализации на силно охранявания комплекс, който скоро се очаква да бъде завършен, бяха поместени в сайта на архитектурната компания "Berger Devine Yaaeger Inc." със седалище в град Канзас, която е била ангажирана да изработи проекта за мащабното съоръжение в иракската столица. Компанията свалила деликатните проекти от сайта, след като Държавният департамент се свързал с нея, пише БТА.

"Полагаме много усилия, за да гарантираме сигурността на нашите служители в чужбина. Тази информация в публичния домейн омаловажава тези усилия", каза говорителят на департамента Гонзало Гайегос.

Десетте визуализации включвали схема на общия изглед на комплекса и изображения на отделни сгради, в това число на самото посолство, съседни офиси, пост на охраната от морски пехотинци, басейн, център за отмора и резиденциите на посланика и на заместник-посланика.

Представители на американските власти посочиха, че публикуваните планове най-малко грубо са съответствали на концептуалните чертежи за новото посолство. То се изгражда на брега на река Тигър зад огромни ограждения поради опасения от бунтовнически атаки.