Седми ден на протести в Скопие срещу френското предложение за членството на РС Македония в ЕС. В неделя вечер хиляди граждани отново се събраха на митинг-шествие, което започна пред правителството и достигна до сградата на парламента, предаде агенция МКД.

Външният министър на РСМ отклони официална покана за посещение

Протестиращите развяват македонски знамена, а плакатите гласят "Все пак ще победим", "Спрете българизацията", "Ние не преговаряме с фашисти".

Демонстрантите, подкрепени основно от опозиционните партии, са против предложението на Франция за разрешаване на спора с България и започване на преговори с ЕС.

В събота заради мюсюлманския празник Курбан Байрам протест не се проведе, не беше организиран и в петък, когато недоволството беше изразено чрез блокади в Скопие. Протестиращи спряха движението и главните пътища Щип - Велес, Струмица - Радовиш и Плетвар - Прилеп.

Протестиращи срещу Френското предложение блокираха основни пътища в Северна Македония

В предходните дни на протести имаше сблъсъци с полицията. На много сгради бяха нанесени материални щети, а властите в РСМ призоваха хората да изразяват недоволството си без насилие.