Бедственото положение в Халкидики
101968
Бедственото положение в Халкидики
  • Бедственото положение в Халкидики
Седем души загинаха при мощна буря, която се разрази в сряда вечерта в Гърция, в популярния туристически район Халкидики. Сред жертвите има и 2 деца. Ранените са повече от 100. Стихията, придружена от силни ветрове, дъжд и градушка е изкоренила дървета, има и отнесени покриви и автомобили. За много българи се наложи да прекъснат почивката си. В курорта Неос Мармарас все още няма ток, а днес бе спряна и водата. На изходните пътни артерии на Халкидики са констатирани  задръствания от автомобили с туристи, които се изнасят от полуострова.

След опустошителната буря в Гърция: Жертви, ранени и щети (СНИМКИ/ВИДЕО)

По данни на българското консулство в Солун няма пострадали при бурята българи. Шестима от загиналите са чуждестранни граждани. Двама чешки туристи са били убити, след като караваната им била отнесена от ветровете и водата. Румънка и 8-годишното й момче са загинали след срутване на покрив на ресторант. Другите жертви са руснаци, затиснати от паднало дърво. Седмото тяло е на мъж, съобщават властите. Предстои да стане ясно дали то принадлежи на безследно изчезналия в сряда 62-годишен рибар. Обявено бе извънредно положение на Халкидики, а говорителят на гръцкото правителство Стелио Петсас заяви, че ще бъде предложена финансова помощ за трите общини на Халкидическия полуостров. Бурята прекрати почивката на много българи в южната ни съседка.
 


"Към момента всички компетентни служби полагат усилия за възстановяването на електричеството на засегнатите райони. Предполагам, че електрозахранването в района на Ситония ще бъде възстановен до вечерта, а в Касандра ремонтните дейности ще продължат до събота", заяви първият секретар на генералното ни консулство в Солун Красимир Серафимов.
 


Междувременно гръцките власти издадоха предупреждение към шофьорите, че пътищата в Касандра и Ситония са изключително хлъзгави, защото са покрити с борови иглички след бурята, стана ясно от думите на Серафимов.

Местните жители разказват, че не помнят такава буря.