Сблъсъци в Гърция имаше и тази нощ
Сблъсъци в Гърция имаше и тази нощ / снимка: БГНЕС

Сблъсъците в Гърция продължиха и тази нощ. В центъра на Атина анархисти замеряха полицаите с камъни и с бутилки със запалителна течност. В отговор полицията използвала сълзотворен газ.

Причината за прекратените размирици обаче станаха не усилията на полицията, а започналият в гръцката столица силен дъжд. Сблъсъци между протестиращи и полиция имаше и в Солун, Патра и Янина.

Има опасния, че сблъсъците, обхванали Гърция, може да обхванат и други европейски страни заради икономическата криза. Протести срещу убийството на 15-годишния гръцки тийнейджър вече имаше в Германия, Франция, Испания, Италия и Дания. За днес са насрочени нови демонстрации в Италия, Франция и Германия.

Няколко гръцки сайта предлагат на демонстрантите информация в реално време за мястото на протестите и сблъсъците, както и за разположението на полицията в съответния град.

Стълкновенията в Гърция започнаха през уикенда след смъртта на 15-годишен младеж, застрелян от полицай в събота вечерта заради това, че замерял полицейски патрул с камъни.