Сблъсъци пред полицията в Одеса
Сблъсъци пред полицията в Одеса / снимка: Guliver/Getty Images

Милицията в Одеса днес започна да освобождава проруските активисти, задържани при сблъсъците преди два дни, съобщиха фотограф на Ройтерс и пресслужбата на градското управление на МВР, цитирана от ИТАР-ТАСС.

Малко по-рано над 2000 проруски активисти щурмуваха градското управление на милицията в Одеса, съобщи АФП. Демонстрантите нахлуха през първия портал с два камиона и влязоха в двора на управлението. Те чупеха и прозорци, информира Ройтерс.

ИТАР-ТАСС съобщи за над 1000 души, блокирали сградата на градската милиция в Одеса. Те настояваха да бъдат освободени арестуваните на 2 май поддръжници на федерализацията, които бяха задържани, докато бягаха от опожарената синдикална сграда в града.

Демонстрантите поискаха и оставката на губернатора на областта Владимир Немировски, когото наричаха „убиец”, обвинявайки го за смъртта на изгорелите в синдикалния дом, обобщава vesti.bg. Протестиращите издигнаха барикади в околните улици, за да не допуснат изпращане на задържаните в районния съд.

Журналист е ранен при сблъсъците около сградата на полицията в Одеса. Около 10 момчета с маски и палки започнали да чупят стъклата на вратите и прозорците на сградата. Няколко жени се опитали да ги спрат, викайки, че са провокатори. Неочаквано са се раздали изстрели - млад мъж с оранжева жилетка на сътрудник на медиите е бил прострелян в крака.

Същевременно самоотбраната на Славянск пък се сражава с украинските правителствени сили в едно от предградията на града, предаде Интерфакс.